Olcsó párnagáz lehet a fedezet a jövő évi rezsicsökkentéshez

Nemcsak az őszi, hanem akár a jövő tavaszi rezsicsökkentéshez is meglesz a fedezet, ha az állami Magyar Villamos Művek megvásárolja az E.ON gáztárolóit – tudta meg a Magyar Nemzet a létesítmények helyzetét belülről ismerő iparági forrásból. A föld alatt a német cég ugyanis hatalmas mennyiségű, rendkívül olcsó fűtőanyagot tárol, amely szinte azonnal felhasználhatóvá válik.

kép: eon-gas-storage.com

A földgáz tárolásának hazai viszonyait közelről ismerő szakértő szerint a föld alatti létesítményekben a 4,2 milliárd köbméternyi gázkészlet mellett mintegy hatmilliárd köbméternyi párnagáz is található, mégpedig a négy tárolóban összesen. (2012-ben a hazai lakossági fogyasztók összesen 2,6 milliárd köbméter gázt használtak fel.)

Párnagáz

Alapvetően minden tároló gáztartalma párnagázra és mobilgázra osztható. A párnagáz az a gázmennyiség, mely biztosítja az optimális ki- és betároláshoz szükséges tárolói nyomást. A kavernatárolók esetében a párnagáz egyben a tárolói kőzet stabilitásához is hozzájárul. A párnagáz részaránya a maximális tároló-térfogatnak kb. a harmadától a feléig terjedhet és állandóan a tárolóban marad.

hirdetés

eon-gas-storage.com

A párnagáz alapesetben arra szolgál, hogy fenntartsa a be- és kitároláshoz szükséges optimális nyomást a létesítményben.

Ugyanakkor ez a mennyiség a mostani hazai alacsony fogyasztási helyzetet tekintve túlzott, ezért annak jelentős részét értékesíteni lehet.

A föld alatt tárolt párnagáz ára viszont nagyon kedvező, hiszen amikor az E.ON 2006-ban megvásárolta a Moltól a földgáztárolási üzletágat, a mai piaci és lakossági tarifákat nézve rendkívül olcsón került át ez a készlet a német tulajdonú céghez.
OrientPress Hírügynökség