Forradalmasíthatja az energiaipart a palaolaj (vagy nem)

Nagy változások várhatóak az energiapiacon: a palaolaj-kitermelés világpiacra gyakorolt hatása forradalmasíthatja az energiapiacot a következő néhány évtizedben, mivel jelentős olajár-csökkenést és magasabb globális GDP-t hozhat magával. 2035-re akár 2,7 billió dollárral is növelheti a globális GDP-t.

Várhatóan geo- és üzletpolitikai változtatásra is kényszeríti az olaj- és gázvállalatokat – állítják a PwC szakértői nemrég megjelent elemzésükben. A Shale oil – the next energy revolution című PwC tanulmány azt is vizsgálja, hogy ezek a változások hogyan befolyásolnák a szélesebb gazdaságot, valamint az olaj- és gázipart a 2035-ig tartó periódusban. Osztovits Ádám, a PwC Magyarország Üzleti Tanácsadási Szolgáltatások vezető partnere szerint: „A palaolaj innovatív lehetőség a megfizethető energiaárak, a forrás diverzifikáció, az energiafüggetlenség és energiabiztonság irányában, amely hosszú távon akár a globális gazdaság újraformálásához is vezethet. Fontos azonban ezeket az előnyöket a már meglévő környezetvédelmi célokkal összhangban kezelni, helyi és globális szinten egyaránt”

Olajpala-kitermelő bányagép Észtországban. kép: wikipedia

.A PwC Magyarország szakértője szerint a palaolaj térnyerése a vállalati értéklánc megváltozását is sejteti. Így a hosszú távú előrejelzéseken alapuló, folyamatos olajár-emelkedést jósló befektetési döntéseket minden gazdasági szinten érdemes és szükséges újragondolni.

OrientPress Hírügynökség

hirdetés

Vlagyimir Rozsankovszkij elemző nem osztja a PricewaterhouseCoopers optimizmusát.

– Nem értek egyet olyan előrejelzésekkel, miután napjainkban valamennyi palaolaj-projekt önköltsége rendkívül magas. A technológia összefügg az ökológiával is. A lelőhelyek konzerválása nem garantálja, hogy a maradék olajt sikerül elzárnia környezettől.

Ugyanakkor Amerikában az olajpalából nyert olaj komoly forrás az energetikai függetlenség szavatolásában. Nincs kizárva, hogy 2030-ra az Egyesült Államok teljes egészében lemondhatja a Perzsa-öböl országaiból érkező olajszállítmányokat. De a globális kőolaj-és gázpiacon nem várható forradalmi változás – mondja Alekszandr Razuvajev.

– Az olajpala kitermelése nem egyértelmű. Van olyan álláspont, hogy a belőle nyert olajjal alaposan lecsökken a hagyományos kőolaj – és ezzel együtt a földgáz és a villamosenergia – ára. De ezt jelenleg nem tartom valószínűnek. Az olajpala forradalmának kétségét közvetett módon bizonyítja a nyugati cégek érdeklődése az orosz kontinentális talpazat iránt. Vagyis, a hagyományos kitermelés az eljövendő évtizedre is aktuális marad.

forrás: Oroszország Hangja

Vélemény, hozzászólás?