Orbán-Merkel: cél az egységes EU és az energiabiztonság

Orbán Viktor a német kancellárt mint az Európai Uniós egység legfőbb és legerősebb szószólóját köszöntötte a Parlamentben tartott közös sajtótájékoztatójukon. A két ország vezetője ismertette az energiafüggőség, az orosz-ukrán konfliktus, és az Európai Unió jövőjéről folytatott megbeszélésük főbb eredményeit.

Orbán Viktor köszöntőjében elmondta: a magyarok tisztelik, de kedvelik is a németeket, amelyben nagy szerepe van a magyarországi német kisebbségnek is, akik nagy tiszteletet vívtak ki maguknak.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Elkészült a „házi feladat”

Orbán Viktor elmondta, Magyarország elvégezte azt a „házi feladatot”, amelyet az ország pénzügyi összeomlásakor kellett: a második-harmadik legnagyobb gazdasági növekedést tudhatjuk magáénak a kontinensen, az ország költségvetése példaértékű – fogalmazott. A válságból szerinte a munkaalapú társadalom kiépítése vezetett ki, s aláhúzta: 1992 óta nem dolgoztak annyian hazánkban, mint most.

A magyar miniszterelnök ugyanakkor azt is elmondta: mindez a német gazdasági együttműködések nélkül elképzelhetetlen lett volna, hiszen a németek 300 ezer munkahelyet hoztak létre hazánkban, a magyar külkereskedelem 25%-a pedig német területekre irányul. Úgy fogalmazott: „a jövőbeni gazdasági együttműködés a magyar jövő része.”

Angela Merkel a gazdasági együttműködésről úgy nyilatkozott: a német üzletemberek a megbízható keretfeltételeket keresik, s amennyiben meglelik, hűséges befektetők maradnak.

Orosz-ukrán konfliktus: „csak a béke pártjára állhatunk”

A miniszterelnök ismertette, a kancellárral folytatott megbeszélés során az orosz-ukrán válság és az energiabiztonság kérdéseit tárgyalták meg. Magyarország számára csakis egyetlen megoldás kínálkozik: a béke pártjára tudunk állni – szögezte le Orbán.

Merkel kiemelte: Orbánnal egyetértettek abban, hogy a konfliktus megoldásához jó kiindulási pont a Minszki egyezmény. Mivel Németország számára az EU területi egysége „nagy érték”, csak olyan megoldás fogadható el, amely stabilan garantálja majd Ukrajna területi sértetlenségét – mondta el, aláhúzva, hogy német részről diplomáciai úton szeretnének megoldást találni a problémákra, a konfliktus katonailag nem megoldható.

hirdetés

A miniszterelnök arra az újságírói kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy Magyarország fegyveres konfliktusra is kész az ukrán helyzet kapcsán, kategorikus nemmel válaszolt.
Diverzifikálni kell az energiaforrásokat

Merkel a tájékoztatón elmondta: Európa legnagyobb kihívása, hogy képes legyen megfelelő megoldást találni energiafüggőségére, azzal, hogy diverzifikálja az energiaforrásokat és egy saját energiapiacot épít fel, amely különböző irányú szállításokat is le tud majd bonyolítani. Merkel többször is hangsúlyozta, s megköszönte Magyarország szolidaritását Ukrajna gázellátása terén. Rámutatott: a Nabukko terve megbukott, a Déli Áramlat kiépítése bizonytalan, ezért a jövő egyik kiemelt feladata, hogy az európai uniós belső piac minden közös erőforrást igénybe tudjon venni.

Orbán Viktor a kancellárral egyetértésben hozzátette: ez nem csupán magyar érdek, de az összeurópai versenyképesség megőrzésének kulcsa.

Ugyanakkor arra is rávilágított, a magyar fél számára a helyzet égetőbb, hiszen kitettségünk nagyságrendekkel nagyobb, mint Németországé, hiszen ebben az évben jár le a hosszú távú szállítási szerződésünk Moszkvával. Orbán ezt az év egyik legnagyobb megoldandó problémájának nevezte, s elmondta, hamarosan új, gázszállítási szerződést akar kötni Oroszországgal. Szerinte az EU gazdasága az orosz energia és nyersanyagok nélkül elképzelhetetlen.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

Eltérő demokrácia-felfogások

Érzékeny témák is előkerültek a sajtótájékoztatón: az illiberális demokrácia fogalmára vonatkozó újságírói kérdésre Merkel úgy válaszolt: számára a demokrácia gyökerei mindig liberálisak. Pártja, a CDU három gyökere is szociális, liberális és konzervatív. „Az illiberális szóval személyesen én a demokráciával összefüggésben nem tudok semmit sem kezdeni” – fogalmazott.

Ezzel szemben Orbán Viktor hangsúlyozta: nem minden demokrácia szükségszerűen liberális. Aki ezt mondja, az privilégiumot követ el egyetlen eszmerendszernek, amit nem adhatunk meg nekik.
Angela Merkel ezen felül szóba hozta a civil szervezetek ügyét, mint mondta, jövőben a civil társadalom képviselőivel is szívesen egyeztetne.

OPH

Vélemény, hozzászólás?