Orbán Viktor: az ország egyik kincse a termálvíz

Magyarország egyik kincsének nevezte a termálvizet Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a nagykátai gyógyfürdő ünnepélyes átadásán.

A termálvíz “igazán komoly kiaknázása” még 2000-ben, az első Széchenyi-terv idején indult meg – idézte fel beszédében a kormányfő, hangsúlyozva, hogy “ezt a kivételes adottságot, amely Magyarországot a vízhez köti, minél inkább ki kell használnunk”.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

“A víz megléte az élet első számú feltétele, felhasználásának módja pedig a civilizáció fokmérője, és nem kell ahhoz minden újságot elolvasni, hogy tudhassuk, a vízhiány világszerte komoly gondokat okoz hamarosan” – fejtette ki.

Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország nem akkor lesz versenyképes, ha “kikoplalja” a válságot, és nem is akkor, ha újabb külső segítségre, hitelekre vár. A nagykátai beruházás is azt mutatja, hogy “csak a szívós munka, a helyi kezdeményezőképesség, a leleményesség és a szorgalom teheti sikeressé a magyarokat” – mondta a kormányfő.

Szükség van természetesen nagy gyárakra – folytatta -, de csak azokból nem fog felépülni az ország, ezért meg kell becsülni a helyi kezdeményezéseket, mint például a nagykátai gyógyfürdő-fejlesztést. “Igenis számít, hogy eddig tíz ember dolgozott itt, most pedig fog dolgozni még tizenöt újabb” – jegyezte meg, megerősítve azt az álláspontját, hogy az országnak mindaddig sok nehézséggel kell megküzdenie, amíg a tízmillió magyarból nem dolgozik legalább ötmillió.

hirdetés

Hozzátette, hogy a nagykátai fürdő nem az állam ajándéka, mert bár az új Széchenyi-terv támogatásával épült, de az csak a költségek felét fedezte, a másik felét ugyanis a helyiek teremtették elő.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A miniszterelnök azzal zárta szavait, hogy kormánya a jövőben is támogat minden olyan fejlesztést, amely kapcsolatban áll a családokkal, a gyermekekkel.

A település fideszes polgármestere, Kocsi János az ünnepségen felidézte, hogy öt évvel ezelőtt döntöttek a fürdő és környezete fejlesztéséről. Elmondta, hogy a mostani után további újításokat is szeretnének megvalósítani, a tervek között csúszda és tanmedence kialakítása is szerepel.

Peresztegi Imre, a kivitelező ZÁÉV Zrt. vezérigazgatója a több száz millió forintos beruházásról szólva közölte: egy évvel ezelőtt kezdtek hozzá az építkezéshez, amelynek során – zöldmezős beruházásként – megvalósult a mintegy 1300 négyzetméter hasznos alapterületű, háromszintes, akadálymentesített fürdő, és átépítettek egy medencét is a strand területén.

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek
Drága a víz, inkább nem használjuk

Vízfogyasztás Magyarországon, 1990-2011 egy lakosra jutó évi vízfogyasztás, m3 A magyar fővárosban élők nem is gondolnák, hogy micsoda “kincset” töltenek Elolvasom

Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer fele

Kárba vész a világon megtermelt élelmiszer mintegy fele, összesen kétmilliárd tonna - derül ki egy Nagy-Britanniában készült jelentésből A okok Elolvasom

A víz lehet a 21. század új aranya?

A víz a 21. század új aranya? Egyes szakértők szerint a kérdésre igen a válasz. Az ENSZ prognózisa szerint a Elolvasom

Harcoljunk ma a sivatag ellen!

Június 17-e az Elsivatagosodás és az Aszály Elleni Világnap. Az idei világnap témája az aszály és a vízhiány, jelmondata: 'Ne Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?