Orbán Viktor legyen zöldebb!

Országos zöld civil szervezetek levélben kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az új kormányzati struktúrában erősítse meg a környezetügyet, illetve állítsa vissza a környezetvédelmi tárca egységét és önállóságát, mert véleményük szerint a környezet- és természetvédelem helyzete romlott az elmúlt négy évben – közölte a Magyar Természetvédők Szövetsége szerdán.

A közlemény szerint hat országos civil környezetvédő szervezet – Greenpeace Magyarország, Levegő Munkacsoport, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet, WWF Magyarország – levelükben a környezetügy fontosságára hívták fel a figyelmet és a kormányzati struktúra újragondolását kérték.

A civilek arra hivatkoznak, hogy több hazai és nemzetközi stratégiai dokumentum figyelmeztet az éghajlatváltozás elleni fellépés, a környezet, a természet megvédésének sürgető voltára.

hirdetés

Közleményük szerint bár az alaptörvény elvben magas szinten garantálja a természeti erőforrások védelmét és az egészséges környezethez való jogot, az előző négyéves kormányzási időszak alatt a környezet- és természetvédelem jogi és intézményi helyzete romlott.

A környezetvédők szerint a jelenlegi helyzet nem csak a jövő nemzedékek lehetőségeit rontja, de a ma élők egészségét is veszélyezteti, és akadályozza a gazdasági kibontakozást.

A civilek azt javasolják a miniszterelnöknek, hogy erősítse meg a környezetügy kormányzati képviseletét, és állítsa vissza az egységes és önálló környezetügyi tárcát – olvasható a közleményben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?