Óriásmóló épül a Balatonon

Balatonfenyvesen közel 2 milliárd forintból épül vitorlás élménycentrum. A tóba majdnem fél kilométeren benyúló hatalmas mólószárnyak viszont nem mindenkinek tetszenek. A tiltakozók aláírásgyűjtési akcióba kezdtek.

Lombár Gábor, a település független polgármestere az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a tervek szerint jövő szezonra elkészülő projekt minden szükséges engedéllyel rendelkezik. A hozzá tartozó szállodát hónapokkal ezelőtt, a 300-350 férőhelyes kikötőt a közelmúltban kezdte el építeni a magyar befektetők tulajdonában lévő Előny Kft. A település 1997 óta szeretne saját kikötőt, ami a rendezési tervében is szerepel a Nagyberek vizét Balatonba vezető Rigó-ároknál, a Balaton legnagyobb szabadstrandja mellett.

kép: sunmarine.hu

kép: sunmarine.hu

A beruházás személyhajó-állomásként is funkcionál majd. A szálloda 20 szobás, háromszintes, három plusz csillagos lesz, továbbá épül egy ezer négyzetméteres fedett játszótér is. Újdonságnak fog számítani a Balatonon, hogy úszó szálláshelyek is létesülnek – mondta a polgármester.

Mint kifejtette, a 450 méteres kikötőszárakra azért van szükség, mert a déli parton sekély a víz, és ahhoz, hogy a tőkesúlyos vitorlásokat is be tudja fogadni a létesítmény, megfelelő vízmélységig kell kifutnia. Úgy vélte, a szomszédos szabadstrand profitál majd abból, hogy a megépülő mólószárak bevezetik a tó belsejébe a Rigó-árokból érkező huminsavas, egészségre ártalmatlan, de kellemetlen színű és szagú vizet, így a Nagyberekből időnként kipumpált víz kevésbé zavarja majd a fürdőzőket.

hirdetés

A két mólószár megépítéséhez megindult a sziklahordás a túlsó partról. A munka során mintegy 40 ezer tonnányi, 20 ezer köbméternyi követ raknak le a mederbe. Naponta 15 kamion fordul háromszor, hogy a kőbányákból a helyszínre szállítsa a köveket, amely munkafázissal április végéig szeretnének végezni.

kép: Haszon Zsolt/facebook.com/pages/Balatonfenyves/

kép: Haszon Zsolt/facebook.com/pages/Balatonfenyves/

“A beruházás megvalósulása nagy előrelépést jelenthet a minőségi turizmus felé, minimum 17 új munkahelyet teremt, és számottevően nőhet az adóbevétel” – sorolta a polgármester, miért támogatja a település a projektet, elsősorban az engedélyeztetési eljárások felgyorsításával.

A beruházás ellenzői – akik már aláírásgyűjtési akciót is hirdettek az interneten -, elsősorban az eddig példa nélküli, fél kilométer hosszan a Balatonba nyúló mólószárnyak miatt aggódnak. Attól tartanak, hogy ezek problémákat okozhatnak a víz áramlásában, megváltoztatják a panorámát, továbbá megtörik az eddig szörfös és kite-s paradicsomnak számító vízfelületet. Utóbbival kapcsolatban a polgármester megjegyezte: a víziközlekedés szabályai szerint eddig sem lett volna szabad a strand előtti vízfelületen száguldozniuk a szörf és kite szerelmeseinek.

MTI – energiaoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?