Oroszország máris az OPEC kottájából játszik

Oroszország nemcsak kész az OPEC-el történő együttműködésről tárgyalni, máris Irán, Irak, Venezuela kottájából játszik, ugyanazokat az eszközöket alkalmazza – írták megfigyelők, a hétfői, bécsi olajcsúcs előtt. Az orosz energiaügyi miniszter az Oroszország-OPEC találkozó előtt azt mondta, nem a termelésbefagyasztás a központi témája az október 24-i bécsi találkozónak.
Egy nappal a találkozó előtt orosz illetékesek arról beszéltek, hogy Oroszország lépes a jelenlegi termelési csúcsot meghaladó mennyiségű olajat a felszínre hozni és értékesíteni. Ezzel csatlakoztak ahhoz a kórushoz, amely szerint az OPEC tagok alábecsülik termelésüket – ezzel igyekeznek a tagok a tárgyalásokon jobb pozícióba kerülni, amikor a termelés befagyasztásáról kell egyezkedni. Egyszerűen arról van szó, hogy amikor elkezdődnek a tárgyalások, a tagországok felértékelik termelésüket, így amikor valamilyen engedményt tesznek, az nem feltétlen akkora, amekkora lehetne – érvelnek elemzők, hozzátéve, hogy Oroszország most ugyanezt teszi, ugyanezt játssza.

kotta

 

hirdetés

A Bloomberg jelentésében emlékeztet, hogy miután a közelmúltban nyolc év után először sikerült valamiféle megállapodásra jutniuk a kartell tagjainak az olajtermelés mennyiségét illetően, most az OPEC-nek aprópénzre kellene váltani az egyezséget és meghatározni, így az egyes tagországok mennyivel kell visszafogniuk a kibocsátásukat. Oroszország nevében Vlagyimir Putyin együttműködést ígért, de a nyilatkozatai nem teljesen egyértelműek, hol termeléscsökkentésről, hol befagyasztásról beszél. A végső számokat a november 30-i OPEC csúcson döntik majd el.

Akárhogyan is, az oroszországi energiastratégia legfrissebb változata szerint a tavalyi 534,1 millió tonnáról, 555 millió tonnára, vagy napi 11,1 millió hordóra növekedhet 2020-ra az ország kőolajtermelése, ami 2035-re stabilizálódhat. Ezzel szemben ma egy ennél konzervatívabb előrejelzés van érvényben, amely még csak 548 millió tonnás évi termelésről beszél 2020-ra, ráadásul 2030-ra ez 490 millió tonnára csökken. Igor Sechin, Putyin elnök közeli tanácsadója olajipari kérdésekben, egyszersmind a Rossneft vezérigazgatója ennél is továbbment, és azt mondja, 2045-ig évi 200 millió tonnával, vagy napi 4 millió hordóval növekedhet az ország termelése.

forrás: energiainfo.hu

Vélemény, hozzászólás?