Országos hőhelyzet

 Vízosztással, permetkapukkal, az utak locsolásával, strandok, fürdők meghosszabbított nyitva tartásával próbálják segíteni az extrém meleg elviselését a vidéki önkormányzatok, több helyen külön gondot fordítanak a szabadban dolgozók védelmére – derül ki az MTI tudósítóinak beszámolóiból.

Pécsen a rendkívüli hőség miatt folyamatos a vízosztás és újra üzemelnek a permetkapuk, a városüzemeltető cég szabadban dolgozó munkatársait vitaminokkal, hűtőtáskával és különleges fejfedővel látják el.

Magyar vizsla hűsíti magát a hőségben Debrecenben, a Baltazár Dezső téri szökőkútban. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A helyi vízszolgáltató Tettye Forrásház Zrt. tájékoztatása szerint a Széchenyi téri vízosztó sátorban automatákból kaphatnak hűtött vizet a szomjazók, a Kossuth téren 10 és 18 óra között Tettye-vizet és jeges vizet osztanak a járókelőknek. A permetkapukat a Széchenyi téren és a Sétatéren állították fel a szakemberek.

A Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. PR-menedzsere, Lóczi Szidónia az MTI megkeresésére azt mondta: a társaság lehetővé teszi, hogy a szabadban dolgozó alkalmazottjai a szokásosnál korábban kezdhessék, és előbb fejezhessék be munkájukat.

Kitért arra, hogy a több száz, hulladékszállításban és a parkgondozásban is tevékenykedő alkalmazottat az elvesztett ásványi anyagok pótlására vitaminokkal, továbbá hűtőtáskával és pamutpólókkal látják el. Kedden és szerdán már olyan fejfedőjük is lesz, mely nemcsak a fejet, hanem a nyakat is védi a leégéstől.

Miskolcon folyamatosan locsolják az utakat, a villamossíneket és vizet osztanak a járókelőknek.

A hőségriadó miatt a locsolóautók hétfőtől már a délelőtti óráktól hűsítik az aszfaltot a nagy meleg miatt, a szökőkutak pedig csak este 9 óra után kapcsolják ki a borsodi megyeszékhelyen – közölte Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője.

A közterületi ivókutak működnek, a Miskolc-tapolcai barlangfürdő nyitva tartását pedig hétfőn este hét óráig meghosszabbítják.

Székesfehérváron ivókutakat szerelt fel a város több pontján a Fejérvíz Zrt. a tűzcsapokra, így a vasútállomásnál, a Kossuth utcai postánál és a Piac téren is hűsíthetik magukat a járókelők. A Csitáry G. Emil uszoda és strand félárú belépővel látogatható a kánikula idején, és meghosszabbított nyitva tartással, este nyolc óráig várja a látogatókat.

hirdetés

Székesfehérváron a városgondnokság a tűzoltóság közreműködésével szombat óta esténként locsoltatja a főbb útvonalakat, főként a lakótelepi utcákat és a belváros környékét.

Dunaújvárosban a polgármesteri hivatal egyik légkondicionált tárgyalóját megnyitották az ügyfelek és a lakosok előtt. Az önkormányzat megrendelte a város útjainak, tereinek locsolását, amely egészen a hőségriasztás végéig tart.

Tatabányán a város öt forgalmas pontján vizet osztanak. Az önkormányzat a helyi hírközlő felületeken megjelentette az igénybe vehető klimatizált közintézmények listáját, és egészségvédelmi ajánlásokat tett közzé.

Esztergomban is osztanak ivóvizet a belvárosban a polgárőrség segítségével, valamint egy locsolóautóval hűtik az utakat – mondta el Váczy István sajtófőnök.

A szolnoki önkormányzat mindennap 12-16 óra között a város két pontján, a vasútállomásnál, illetve az Ady Endre út-Ságvári körút kereszteződésében palackos vizet oszt a járókelőknek – közölte Gyuricska Éva, a polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI-vel.

Zalaegerszegen hideg vizet osztanak a Kovács Károly téren mindazoknak, akik a hőség ellenére kénytelenek bemenni a városközpontba – közölte a Zala Víz Zrt. az MTI-vel. A járókelőket a következő napokban 9 órától 17 óráig hideg vízzel kínálják a Kovács Károly téri parkolóban, megtöltik a kiürült vizesflakonokat, sőt a kutyáknak is adnak egy-egy tálka vizet.

A nagy hőség miatt ásványvizet osztanak a záhony-csapi határállomáson várakozó utazóknak a rendőrség és a vöröskereszt munkatársai – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője hétfőn az MTI-vel.

Tamásné Berki Bianka elmondta: vasárnap és hétfőn megnövekedett az átkelő forgalma, emiatt többórás torlódás alakult ki az Ukrajna felé tartó személyforgalomban.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. A meteorológiai előrejelzések szerint viszont a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

A tartós meleg miatt keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a napi középhőmérséklet kedden az északkeleti határvidék térségében 26-27, az ország jelentős részén pedig 28-30 Celsius-fok körül várható.