Összehasonlítható lesz a gáz- és villanyfogyasztás

A gázszámlákon is kilowattórában (kWh) jelenik meg a fogyasztás, a jelenlegi megajoule (MJ) helyett, így könnyebben össze lehet majd hasonlítani a gáz- és áramfogyasztást két év múlva, egy készülő uniós előírás szerint – közölte az energiapiaci szereplők számára informatikai rendszereket fejlesztő IP Systems Kft. az MTI-vel.

Jelenleg az Európai Unió országaiban különböző mértékegységek alapján számolják a földgáz – és az abból származó energia – mennyiségét. A tagállamok számára azonban – az országok közötti kereskedelem megkönnyítésére – az uniós döntéshozók várhatóan 2014 októberétől kötelezővé teszik a kilowattóra használatát.

hirdetés

EON számlaminta

A mérők továbbra is köbméterben mérik majd a fogyasztást, a szolgáltató ezt szorozza meg az energiatartalommal, és azt számolja át kilowattórára – áll a közleményben.

Az átállás a lakossági és egyéb fogyasztók számára nem jelent további költségeket, ugyanakkor könnyebben összehasonlíthatóvá válik a gáz- és áramfogyasztás. Így például a lakossági fogyasztók egyszerűbben dönthetnek arról, hogy milyen fűtési rendszert használjanak, hogyan melegítsék a fürdővizet vagy mivel főzzenek.