Óvatosan a töklámpásokkal!

A világító töklámpások jó ideje nálunk is közkedveltek. Az árusoknak plusz bevételi-, a tűzesetek szempontjából viszont újabb veszélyforrást jelentenek mindenszentek környékén. Nagy-Britanniában viszont  az esős időjárás miatt sütőtökhiány van, ezért a töklámpáshoz eredetileg használt nagy tarlórépákhoz való visszatérést sürgetik

A statisztikák szerint mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Az OKF utalt arra: általános szokás, hogy november elsején, mindenszentekkor és az azt követő halottak napján, valamint előzőleg, október 31-én a Magyarországon is egyre inkább elterjedő halloweeni szokásként az emberek gyertyákat, mécseseket, vagy töklámpásokat gyújtanak. A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy e tárgyakat könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig szabadtéren a száraz avarra, lakásban pedig a függöny vagy asztalterítő “közvetítésével” más helyiségekre is átterjednek.

A katasztrófavédelem kiemelte: fontos, hogy a temetőbe látogatók csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát, és azokat a sírtól való távozás után el kell oltani. A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre, illetve olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el. Biztonságosan használható a fedővel ellátott kegyeleti mécses – tették hozzá.

kép: klk/indafoto.hu

kép: klk/indafoto.hu

hirdetés

A halloweenkor szokásos töklámpások használata látványos, ugyanakkor veszélyes – hívta fel a figyelmet az OKF, hozzátéve: azok kihelyezésekor fontos a megfelelő hely megválasztása, valamint olyan mécses használata, amely szeles időben is biztonságosan égethető.

Közben Nagy-Britanniában a töklámpáshoz eredetileg használt nagy tarlórépákhoz való visszatérést sürgetik az egyre fenyegetőbb sütőtökhiány miatt. A váltásra azért lehet szükség, mert a csapadékos időjárás miatt drasztikusan csökkennek a sütőtökkészletek. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet ezért arra buzdítja az embereket, hogy térjenek vissza a lámpásokhoz eredetileg használt tarlórépához. Inspirációs forrásként a szervezet egy rakás faragott tarlórépával díszítette fel a Dover kastélyt.

Dover Castle. kép: wikipedia

Dover Castle. kép: wikipedia

Jóval azelőtt, hogy a sütőtök vált a legkedveltebb halloweeni dekorációvá, a Brit-szigetek lakói nagy tarlórépákba faragtak rémisztő arcokat, majd a bejárathoz helyezték őket, hogy elijesszék velük a gonosz szellemeket. A gyakorlat egy Jack nevű férfiról szóló legendára vezethető vissza, aki miután túljárt az ördög eszén, halála után arra lett kárhoztatva, hogy egy üreges tarlórépába tett izzó széndarabot – az eredeti Jack-o’-lanternt – használva lámpásként bolyongjon a világban.

A lámpások hagyománya a 19. században érkezett meg az Egyesült Államokba, ahol hamar rájöttek, hogy az Amerikában honos sütőtököt sokkal könnyebb kifaragni – írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása. “A faragott sütőtöktől kezdve a csokit vagy csalunk játékig, a halloweennel összefüggő mai hagyományok jelentős része a korai európai folklórból ered és nem amerikai találmány” – mondta Michael Carter, az English Heritage történésze. Mint hozzátette, nem gondolja, hogy a tarlórépa felváltja a sütőtököt, ugyanis sokkal nehezebb kifaragni, de reményei szerint idén halloweenkor az emberek felfedezik maguknak ezt a növényt és a britek gazdag hagyományának más különlegességeit is.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?