Paks 2 blokkolására készül az EU

Brüsszel megvétózhatja a magyar atomerőmű bővítésére vonatkozó orosz-magyar terveket, de az is lehet, hogy büntetést szab ki – írja az orosz TASS hírügynökség a Financial Times-ra hivatkozva.

Két uniós ügynökség is vizsgálja a megállapodást, a nukleáris ügyekben illetékes Euratom és az Európai Bizottság versenyjogi szakértői, akik tender kiírása nélkül elnyert üzlet jogszerűségét vizsgálják.

kép: atomeromu.hu

kép: atomeromu.hu

hirdetés

A tavaly januárban Moszkvában szentesített orosz-magyar atomenergiai együttműködés, benne a 12 milliárd eurós hitelmegállapodás romba dőlhet, az Európai Uniónak ugyanis aggályai vannak. Az EU-ban attól tartanak, hogy Magyarország nem tarja be az Oroszországgal szembeni szankciókat, amit az is jelez, hogy ez a megállapodás a központi stratégia része, aminek során Magyaroszág mélyebb politikai és gazdasági kapcsolatokat kovácsol Oroszországgal – írja a lap.

A tervek szerint az orosz Roszatom atomenergia cég leányvállalata építi, fejleszti és működteti Paks 2 új 1200 megawattos atomreaktorát a jövőben. A Financial Times szerint a megállapodás néhány részletét nemzetbiztonsági okokból eltitkolta a magyar fél, ez pedig gyanút keltett Brüsszelben.

A magyar kormány szóvivője szerint Brüsszel a szerződés jogszerűségének megkérdőjelezésével a nemzeti energiapolitikába avatkozik be, és emlékeztetett, hogy több törekvés is volt az egységes európai energiapiac megteremtésére, ami a tagországok szuverenitását veszélyeztette.

forrás: euronews.com