PannErgy: folytatódnak a Miskolci Geotermikus Projekt munkálatai

A Miskolci Geotermikus Projekt részeként, a február közepén lezárult mályi (MAL-PE-02) termelő kút munkálatait követve, a második negyedévben megkezdődött a további kutak környezetének a fúrást megelőző tereprendezése – közölte a PannErgy Nyrt. kedden a BÉT honlapján.

A cég korábbi közlése szerint a projektet a következő fűtési idényben már bekapcsolják a távhőszolgáltatásba, így abból már bevétele származik a PannErgynek.

A mályi termelő kút februárban, kép: pannergy.hu

A PannErgy idén január elején – az első kistokaji visszasajtoló kút befejezése után – kezdte meg a mályi termelő kút fúrási munkálatait, és a fúró már február első napjaiban 1.420 méteren elérte a triász korú bükkfennsíki mészkő formációt. Február közepén biztossá vált, hogy a társaság közel 1.500 méteres mélységben megtalálta azt a karsztosodott réteget, amely a geotermikus folyadékot szállítja.

hirdetés

A fúrási munkálatokat követő szakértői vizsgálatok megállapították, hogy kimagasló, közel 8.000 liter/perc vízhozamot biztosít a kút. A kútfejen mért nyomás mintegy 2,8 bar, a kitermelt folyadék hőmérséklete a kútfejen mérve meghaladja a 90 Celsius fokot.

A társaság a tereprendezési munkálatok során régészeti leleteket talált, ami jelentősen megnehezítette a munkálatokat. A 119 darab bronzkori síremlék feltárását a miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai végezték. A társaság a régészeti szakemberek levonulását követően folytathatta a tervezett munkálatokat.

A PannErgy ezzel párhuzamosan a Mályi–Kistokaj–Miskolc távvezeték építéséhez szükséges engedélyezési eljárásokat párhuzamosan, több hatóságnál is elindította, illetve megkapta – és engedélyezésre az illetékes építési szakhatóságnak megküldte – a miskolci, és kistokaji hőközpont és a mályi szivattyúházak építési és létesítési engedélyeit.
A társaság az elmúlt hónapokban megállapodott azon beszállítók jelentős részével, amelyek a távvezetékhez, hőközponthoz, illetve a Miskolci Geotermikus Projekt teljes működtetéséhez szükséges eszközök főbb elemeit biztosítják – közölte a cég.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?