Putyin jobbkeze lett a Rosznyefty új elnöke

Dmitrij Medvegyev kedden jóváhagyta Igor Szecsin volt első miniszterelnök-helyettes kinevezését a Rosznyefty élére.

Az orosz kormányfő állami olajcég új igazgatótanácsi elnökének feladatául azt szabta, hogy biztosítsa a belső piaci árak maximális stabilitását.

kép: rosneft.com

Oroszországban nem titok, hogy Dmitrij Medvegyevnek rossz a kapcsolata Igor Szecsinnel, aki az előző, Vlagyimir Putyin vezette kormányban a második ember volt. Szecsin ezért nem került be az új kormányba.

A szakember, aki első miniszterelnök-helyettesként az energetikai területet felügyelte, közölte, hogy a Rosznyefty növelni fogja a kitermelést és az állami költségvetésbe való befizetéseit.

Elmondta, tavaly 122 millió tonna kőolajat termeltek ki, és mint az ország legnagyobb adófizetője a vállalat 2011-ben több mint másfél billió rubelt utalt át a büdzsének.

A belső árstabilitást a piaci feltételek figyelembevételével, a kőolaj-feldolgozók korszerűsítésével és olyan nagyszabású projektek, mint a Barents-tengeri és a Kaszpi-tengeri lelőhelyfeltárások megvalósítása révén kívánják elérni.

hirdetés

kép: rosneft.com

Szecsin kinevezését és nyilatkozatát követően megugrott a Rosznyefty tőzsdei részvényeinek ára.

Az orosz cég képviselői április 16-án írták alá az ExxonMobillal kötött hosszú távú, stratégiai együttműködés végrehajtását részletező megállapodásokat.

Az állami kézben lévő legnagyobb orosz kőolajtársaság és az amerikai cég egyebek mellett két közös vállalat létesítéséről kötött egyezséget orosz kőolajlelőhelyek kiaknázására.

Igor Szecsin akkor 200-300 milliárd dollárra értékelte a Jeges-tenger peremtengerén, és a Kara-tengeren lévő közös beruházások értékét. Az előzetes vizsgálatok szerint 4,9 milliárd tonna kőolaj és 8,3 billió köbméter gáz lehet a területen.

A Fekete-tengeri beruházások 55 milliárd dollárt tesznek majd ki. Mindkét kőolajlelőhelyen 2015-ben kezdődnek a munkálatok.

forrás: MTI

Vélemény, hozzászólás?