Passzívházban egészségesebb az élet

Nem csak a pénztárcát kímélik!

Magyarországon még kevésbé hódít, pedig nem kerül sokkal többe, és nagyon rövid idő alatt behozza az árát: a passzívház nem csak azért nagyszerű megoldás, mert környezetkímélő és energiatakarékos, hanem azért is, mert sokkal egészségesebb életteret biztosít lakóinak. Sokan még csak nem is hallottak róla, hogy létezik egy megoldás az építkezésben, amellyel olyan lakókörnyezetet lehet teremteni, ahol sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy megbetegszünk, gyakorlatilag kiküszöbölhetők azok a betegségek, amelyek egy ház építkezési hibáiból adódhatnak. De ne szaladjunk ennyire előre: elsőként ismerjük meg a passzívházak legfontosabb tulajdonságait.

Passzívház – a többség még nem is hallotta ezt a kifejezést, pedig érdemes volna megjegyezni, ugyanis az úgynevezett passzívházaknak rengeteg előnyük van, amelyek közvetve vagy közvetlenül hatnak a bennük élőkre. A passzívházak működésének lényege, hogy minimális energiát használnak, vagyis azt az energiát hasznosítják újra, amely egyébként is termelődik. Ez annyit jelent, hogy az ilyen épületekben nincs szükség hűtési és fűtési rendszerekre, a ház a napenergiát, vagy például a benne élők által leadott hőt hasznosítja. A különleges házak másik fontos eleme a hőszigetelés, mely nem engedi, hogy bárhol is elszökjön a meleg, a levegő cseréjét pedig egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett hővisszanyerő szellőztetővel oldják meg.

hirdetés

Az leglényegesebb előnyök között említhetjük, hogy a passzívházak megóvják a bennük élők egészségét, hiszen egy ilyen házban kizárt, hogy penészgombák alakuljanak ki, amelyek sok, látszólag ok nélkül kialakuló betegség rejtett okai lehetnek. Pedig a penészgomba, amely a ház nem megfelelő szellőzése miatt alakul ki, valós veszélyt jelent, a lecsapódó pára ugyanis a konyhában és a fürdőszobában elkezdi kifejteni legkevésbé sem áldásos hatását, s csak azt vesszük észre, hogy köhögés, tüsszögés kínoz, látszólag indokolatlanul. Súlyosabb esetben allergia is kialakulhat emiatt, ami akár egy egész életen át problémákat okozhat. A passzívházban gyakorlatilag nincsenek penészgombák, ugyanis a zárt szellőztető rendszeren be sem jutnak a spórák, amik pedig mégis bekerülnek – hiszen mi magunk azért járunk a külvilágban, ahonnan akár a ruhánkon is könnyedén behozhatjuk az ártalmas kis jószágokat -, azok is elpusztulnak a légcserének köszönhetően.

Nem szentelünk túlzottan nagy figyelmet a zaj okozta betegségeknek, ennek oka elsősorban az, hogy a tünetek nem jelentkeznek azonnal, csupán évek, vagy akár évtizedek múltán. Pedig érdemes volna erre is jobban odafigyelni, ugyanis bizonyított tény, hogy ha folyamatos zajszennyezésnek vagyunk kitéve, az hosszútávon súlyos következményekkel járhat: nagyothallást, sőt, akár süketséget is okozhat. A passzívház ebben is megóvja lakóit, hiszen ahhoz, hogy friss legyen a levegő otthonunkban, a szellőztetőnek köszönhetően nem kell ablakot nyitni, ezáltal pedig a zaj sem juthat be a házba.

Látható tehát, hogy a passzívházak valóban „vigyáznak” a bennük lakók egészségére, ezért pedig nem is kell olyan mélyen a pénztárcánkba nyúlni; aki egyébként is építkezést tervez, annak mindenképp érdemes kikérni egy szakértő véleményét, mert egy passzívház építési költségei mindössze 20-30%-kal magasabbak, mint egy hagyományos házé. Akinek tehát módja van rá, tájékozódjon, és mielőtt döntene, gondoljon arra, hogy milyen hamar megtérülnek a befektetett költségek, ha cserébe nem kell aggódnunk az egészségünk miatt.

 

forrás: stop.hu