Programáradat a Víz világnapján

Március 22-én ünnepelik világszerte a Víz világnapját, melynek megtartásáról az ENSZ Közgyűlése 1992-ben döntött. Ezen a napon Magyarországon is számos programmal várják az érdeklődőket. Áder János a felszín feletti és alatti vizek, valamint az ivóvíz fontosságára és értékeire hívta fel a figyelmet a víz világnapja alkalmából csütörtökön Nyíregyházán.

kép: csuf/indafoto.hu

kép: csuf/indafoto.hu

A Földön több mint egymilliárd ember nem jut egészséges és elegendő ivóvízhez. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a fejlődő országokban valamennyi betegség 80 százaléka és évente kétmillió idő előtti halál a szennyezett vízre vezethető vissza. Az ENSZ Közgyűlése a 2005-2015 közötti időszakot a ‘Víz az életért’ cselekvés nemzetközi évtizedének nyilvánította, célul tűzve ki, hogy a tiszta vizet nélkülözők több mint fele a ciklus végéig rendes ivóvízhez juthasson.

A köztársasági elnök a Nyírségvíz Zrt. telephelyén tett látogatását követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar emberek számára természetes, hogy otthonukban tiszta víz folyik a csapból, de a világ más részén élő, több mint kétmilliárd ember számára nemcsak a víz tisztasága, hanem a mennyisége is súlyos gondokat okoz. Magyarország jobb helyzetben van, az ország jó adottságokkal és megfelelő vízkészlettel rendelkezik, de ennek az értéknek a védelme érdekében rengeteg ember munkájára és szakértelmére van szükség – hívta fel a figyelmet Áder János. Az államfő hangsúlyozta: biztosítani kell a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet, a szennyvíz tisztítását Magyarországon és a világ minden pontján.

kép:takacsja/indafoto.hu

kép:takacsja/indafoto.hu

hirdetés

A Fővárosi Vízművek az elmúlt évekhez hasonlóan most is vízkóstoltatással, vizes fejtörőkkel, kvízzel és a minilabort is rejtő Infomobillal vár kicsiket és nagyokat március 22-én és 23-án 9.00 és 17.00 óra között a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, amely e két napon ingyenesen nyitja meg kapuit a 14 éven aluli gyermekek előtt.

A Közlekedési Múzeum I. emeletén  berendezett BASF Kölyöklaborban vizes kémiai kísérleteket végezhet minden gyerek a mai napon.

Ami nekünk természetes, azon máshol emberek ezreinek élete múlik! – rendhagyó tanóra keretében hívja föl a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. Az interaktív előadáson a szervezet afrikai segélyprogramját koordináló munkatársak – fotókiállítással, exkluzív képekkel, de például egy etiópiai kútból hozott palack víz szemléltetésével is – arra figyelmeztetnek, hogy a Föld egyes országaiban mekkora küzdelmet jelent az olyan alapvető életfeltételek biztosítása is, mint a víz.

A vízkészletéről híres Káli-medence iskolásai interaktív oktatási csomag révén, egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva bővíthetik ismereteiket. Az ünnepségen a Káli-medence iskolásai játékos feladatokon keresztül tanulhatnak a víz fontosságáról. A pedagógusokon kívül a magyar vízilabda-válogatott női és férfi tagjai (Csabai Dóra, Kisteleki Hanna, Szívós Márton és Vámos Márton) is részt vesznek a pénteki eseményen. A gyerekek a Révfülöpi Általános Iskolában gyűlnek össze
OrientPress Hírügynökség