Felszállhat biciklivel!

2013. március 24-én, vasárnaptól a hév vonalakon tartott vágányzárak esetén forgalomba álló pótlóbuszokon is lehetőség lesz a kerékpárok szállítására. Eddig a héven megengedett kerékpár-szállítás lehetősége autóbuszos pótlás esetén nem volt megoldott, ezért a BKK kezdeményezte a szükséges hatósági előírások és szabályzatok módosítását, melynek eredményeként a most hétvégi, karbantartás miatti hév-pótlástól kezdődően a hév-pótló buszokon is lehet kerékpárt szállítani.

kép: Fillinger Bendegúz/indafoto.hu

kép: Fillinger Bendegúz/indafoto.hu

A BKK a tavaszi időszaktól, március 24-től biztosítja a hév-pótló autóbuszokon a kerékpárszállítás lehetőségét.

A kerékpárok szállítása kizárólag a kerékpáros piktogrammal megjelölt járműveken engedélyezett. Valamennyi engedélyezett autóbusztípuson – a kijelölt helyen – egyidejűleg legfeljebb két darab kerékpár szállítható. Amennyiben egy járművön egyidejűleg kerékpáros és kerekes székes vagy babakocsis utas is utazni kíván, és a számukra biztosított helyek darabszáma ezt nem teszi lehetővé, akkor a kerekesszékes és a babakocsis utas előnyt élvez a kerékpárossal szemben.

hirdetés

A hév-pótló buszokon a kerékpár-szállítás lehetőségének biztosítására Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója 2012 nyarán tett ígéretet a kerékpáros civil szervezeteknek, a megvalósítás időigényét a szükséges hatósági engedélyek beszerzése indokolta. 2013 márciusában a BKK új Üzletszabályzatának tervezete már tartalmazza a kerékpárszállítással kapcsolatos módosított szabályokat is. Ezek között szerepel a többi között az, hogy kerékpárt szállítani a Szolgáltató járművein a menetrendben vagy hirdetményben meghirdetett járatokon, az arra kijelölt helyen és időben szabad.

A járművezető megtilthatja a kerékpárral való felszállást zsúfoltság, vagy az utasok akadályoztatása esetén. A kisméretű, legfeljebb 41 cm külső kerékátmérőjű kerékpár valamint a roller, továbbá méretkorlát nélkül az összecsukott kerékpár, kézipoggyászként díjtalanul szállítható valamennyi járművön, amennyiben az utasok ruházatát, a jármű berendezéseit nem rongálja meg, illetve nem szennyezi be.

Egy utas egy kerékpárt 1 db vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével, illetve kerékpárbérlettel szállíthat. Azon a kötöttpályás viszonylaton, amelynek járművein engedélyezett a kerékpárszállítás, és a vonal részben kerül pótlásra, továbbá a kerékpárszállítás a pótlóbuszon is engedélyezett, új menetjegyet nem kell váltania utasainknak. A kezelt menetjegy, illetve kerékpárbérlet a meghirdetett, részben pótolt vonal teljes hosszán érvényes a kerékpárszállítására. Azonban az új járműre történő átszálláskor a már kezelt menetjegy másik végét mindenképpen szükséges érvényesíteni!
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?