Putyin: Bulgária szándékosan akadályozza az Európába tartó gázvezeték építését

Bulgária szándékosan akadályozza saját területén a Török Áramlat gázvezeték Európa felé tartó folytatásának építését – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután szerdán Szocsiban fogadta szerb hivatali partnerét, Aleksandar Vucicot.

Putyin a Vuciccal közösen tartott sajtókonferencia keretében először bírálta nyíltan Szófiát a Török Áramlat késleltetése miatt. Emlékeztetett arra, hogy Bulgária maga kérte a projektbe való felvételét és hogy korábban a Déli Áramlat gázvezetéket éppen a bolgár kormány miatt hiúsult meg. “Ha a bolgár vezetés ezt (a Török Áramlat ügyében való együttműködést) nem akarja, akkor megtaláljuk a megvalósítás más útjait Európa déli részén” – mondta.

kép: turkstream.info

Rámutatott, hogy a Török Áramlat szerbiai – a bolgár és a magyar határ közötti – folytatása 85 százalékban már elkészült, és a munkálatok néhány héten belül befejeződnek.

Vucic és Putyin egybehangzóan kijelentette, hogy Szerbia a környező országoktól pótlólagos mennyiségeket vásárolva biztosíthatja majd gázellátását, függetlenül attól, hogy sikerül-e megoldást találni az év végéig a lejáró ukrajnai gáztranzit-szerződés problémájára. Az orosz és a szerb elnök megállapodott a nyugat-balkáni ország gáztározó kapacitásának 750 millió köbméterről 2 milliárd köbméterre növelésére.

Az orosz elnök kifejezte készségét az Ukrajnán keresztüli tranzit folytatására, de gazdaságilag elfogadhatatlannak nevezete a Kijev által támasztott feltételeket. Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázipari vállalat vezérigazgatója Szocsiban újságíróknak nyilatkozva túlzottnak nevezte az ukrán fél által megkövetelt tranzitdíjat.

hirdetés

Putyin közölte, hogy Oroszország kész támogatni Szerbiát abban, hogy Belgrád és Pristina között kompromisszum szülessen Koszovó ügyében. A kiegyezés esélyeivel kapcsolatban a találkozó elején Vucic borúlátásának adott hangot.

A szerb elnök köszönetet mondott vendéglátójának a Szerbia függetlensége és területe megőrzéséhez nemzetközi színtéren nyújtott támogatásért.  Kifejezte háláját Putyinnak és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek a két ország közötti haditechnikai együttműködésért is.

Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a tárgyalásokon nem esett szó orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerek eladásáról, ám Belgrád kérésére Moszkva felgyorsította a Belgrádnak szánt felderítő és deszantos páncélozott járművek leszállítását. Mint mondta, a szerb fél az amerikai szankciófenyegetés ellenére is ragaszkodik a Pancir típusú orosz légvédelmi rakéták megvásárlásához.

Boriszov beszámolója szerint Oroszország MiG-29M szintre korszerűsíti a szerb légierő MiG-29-es vadászgépeit.

A szerb elnök kifejezte Belgrád készségét az orosz vasutakkal való együttműködés iránt, Putyin pedig közölte, hogy Moszkva segítséget ajánlott fel az Air Serbia utasszállító-parkjának megújításához, és kész műszaki szervizközpontot létrehozni a belgrádi repülőtéren.

Vucic egyébként meghívást fogadott el a nácizmus felett aratott győzelem 70. évfordulójának moszkvai megünneplésére, Putyin pedig az orosz támogatással épülő Szent Száva bazilika jövő évi belgrádi felszentelésére.

energiaoldal.hu – MTI

Vélemény, hozzászólás?