Rekord méretű árvíz jöhet

Fél évszázados rekordot dönthet a Duna vízállása a következő napokban. A felügyeleti szervek a kezdeti védelmi intézkedéseket már megtették, a kormány további folyamatos tájékoztatást ígér. Ezer kilométeres szakaszon kell árvízvédelmi munkákat végezni, mozgósítják a polgári védelmi szolgálatot is – tájékoztatott Giró-Szász András kormányszóvivő és Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója.

Az elmúlt 50 évben nem volt ilyen magas a Duna prognosztizált vízállása, ezért a Belügyminisztérium, az Országos Műszaki Irányító Törzs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már megtette a szükséges lépéseket – jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő hétfő délelőtt. Elmondta, a védekezéshez szükséges források felülről nyitottak, tehát a kormány mindenképpen elegendő ráfordítást tud biztosítani a védekezésre. Ezer kilométeres szakaszon, 5-6 ezer emberrel, 4 millió homokzsákkal folyik majd az árvíz elleni védekezés.

Budapest 2010 kép: Bizsu60/indafoto.hu

Budapest 2010 kép: Bizsu60/indafoto.hu

hirdetés

A Belügyminisztérium rendkívüli készültséget rendelt el Komárom-Esztergom valamint Győr-Moson-Sopron megyékben. Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója tájékoztatott, hogy a szükséges kommunikációs eszközök működését ellenőrizték, bekérték az árvízzel érintett önkormányzatok listáját, s a szükséges helyekre a műszaki irányítók kijelölése megtörtént. A központi védekezés mellett önkormányzati intézkedésekre is szükség lesz, 18-20 ezer embert kell előreláthatólag mozgósítani, a Katasztrófavédelem már szervezi a polgári védelmi szolgálatot. A lokalizációs és kiköltöztetési terveket felülvizsgálták, valamint terepjárókat csoportosítottak a veszélyeztetett területekre. Továbbá a pécsi, miskolci és nyíregyházi erősítések várhatók, készültségben állnak a szegedi és gyulai erők is. Molnár Béla kiemelte, a fentiekből is látszik, milyen hatalmas erőket kíván meg a védekezés.

A határon túli vízgyűjtőktől is folyamatosan szerzik be az információkat, s az előrejelzések szerint 14-20 nap között tart majd a kritikus vízszint.
OrientPress Hírügynökség