Rekordmértékű szmog Pekingben

Minden korábban mért értéket túllépett a káros anyagok jelenléte a levegőben Pekingben, a hatóságok 20 millió embert szólítottak fel, hogy csak akkor menjenek az utcára, ha valóban szükséges.

A kínai fővárost napok óta erősen szmogos, párás köd lepte el, az utcákon szájmaszkkal közlekednek az emberek. Kelet-, Közép- és Észak-Kína egyes tartományaiban autópályákat zártak le, repülőgépjáratokat töröltek, s a helyzet néhány napig várhatóan nem sokat változik majd – jelentette a kínai média vasárnap.

Az időseknek, betegeknek és gyerekeknek egyáltalán nem volt tanácsos utcára menni a szombati első fokozatú riadót követően. „Javasoljuk az embereknek, hogy maradjanak távol a súlyosan szennyezett levegőjű városrészektől, tartózkodjanak a fizikai aktivitástól és a szabadtéri tevékenységektől” – fogalmazott felhívásában a pekingi környezetvédelmi központ.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetségének Csaojang kerületre vonatkozó indexe szerint az egészségre különösen káros szálló por mértéke rekordot ért el: 728 mikrogrammra szökött fel az egy köbméter levegőben jelenlévő PM2,5, vagyis a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű finom porszemcsék aránya. A Hszinhua állami hírügynökség szerint szombaton este 993 volt a legmagasabb érték. A levegő 50 alatt számít kiválónak, 100 felett már szennyezett, 300 felett pedig már egészségre veszélyes.

E különösen káros, kis átmérőjű, a tüdőből egyáltalán nem vagy csak nehezen ürülő anyagok igen magas száma a szakértők szerint szélütéshez, szívmegbetegedéshez, légzési nehézségekhez, születési rendellenességekhez, de még rákhoz is vezethet.

A környezetvédelmi tárca jelentése szerint a 120 megfigyelt kínai város közül a négy legszennyezettebb Hantan, Paoting és Sicsiacsuang a Pekinggel szomszédos Hopej tartományban, valamint a közép-kínai Honan tartomány székhelye, Csengcsou. Valamennyiben elérte az 500-at PM2,5 mutató.

A Greenpeace és a Peking Egyetem friss vizsgálata azt állapította meg, hogy 2012-ben Sanghajban, Kuangcsouban, Hszianban és Pekingben a PM2,5 szennyezettség magas szintje 8572 koraszülést okozott. A jelentés készítői a szén felhasználásának visszaszorítására hívtak fel. Az egészségügyi minisztérium adatai pedig arról számolnak be, hogy a tüdőrákos megbetegedések ugyancsak rohamos mértében szaporodnak, különösen a fiatalok körében.

hirdetés


Pekingben, ahol több mint ötmillió autótulajdonos van, a második fokozatú, azaz sárga figyelmeztető jelzést léptették életbe, de a rendkívül rossz levegő ellenére nem hirdettek közlekedési korlátozásokat. Előrejelzések szerint a hét közepén várható nagyobb szél és vele némi javulás a pekingi levegő minőségében.

A szakemberek az okokat kutatva megállapítják, hogy a körülbelül 20 millió állandó lakosú Pekingben 5,2 millió autó fut az utakon, sok helyütt még mindig szénnel tüzelnek, állandóak az építkezések és termelnek a külvárosi üzemek. Ráadásul az elmúlt napok időjárására a szélcsend volt jellemző.

A főváros kórházaiban az elmúlt három-négy napban látványosan megnőtt a légúti panaszokkal jelentkezők száma, a patikákban és az interneten megugrott a szájmaszkok iránti igény. A két legnépszerűbb webáruház, a taobao.com és a tmail.com a maszkokból korábbi forgalmának tízszeresét adta el már a múlt pénteken, vagyis az időjárás-előrejelzők figyelmeztetésének kiadásakor.

A mikroblogokon vasárnap este hét óráig 7,68 millió poszt foglalkozott a levegőszennyezéssel és vele összefüggésben a gazdaságfejlesztés gyakorlatával.

A Global Times című lap hétfői helyzetelemzésében elsősorban az iparosítást és az egyre bővülő infrastrukturális beruházásokat okolja. Mint írta: „Kína a legnagyobb építkezési terület a világon”, itt van a globális vas- és acéltermelés hetven százaléka, a cementének a fele.

Kína nem lehet olyan „tiszta”, mint a nyugat – utal az ország fejlettségének szintjére a lap, de megállapítja, hogy ha a környezetszennyezés terén nem történik változás, hosszú távon súlyos károkkal kell számolni.

„A jövőben a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia a környezet állapotának valós adatait, hogy a közvélemény részese lehessen a probléma megoldásának” – hangoztatja jegyzetében a Global Times, és hozzáteszi: a kormányzat nem gondolhat mindig arra, hogy miként „irányítsa” a közvéleményt, nem fedheti el a problémákat. Helyette közölni kell tényeket – húzta alá a szerző, aki azért óvott attól, hogy a környezetvédelmi ügyeket az emberek összekeverjék a „politikai problémákkal”.

MTI