Rendelet készül a hulladéklerakási járulék megfizetésének szabályairól

A Kormány rendelete részletesen meghatározza a hulladéklerakási járulék megfizetésének szabályait, a szükséges adminisztrációt, a bejelentkezési és az adatszolgáltatási kötelezettségeket, valamint feltünteti azt a számlaszámot, ahová a járulékot be kell fizetni.

kép: hadihajos/indafoto.hu

kép: hadihajos/indafoto.hu

A hulladékról szóló törvény új alapokra helyezte a hazai hulladékgazdálkodást. A jogszabály számos olyan fogalmat, elvet, célt és intézkedést vezetett be, amely teljesen új irányt jelölt ki az ágazatban. A törvény hatályba lépésével egyidejűleg szükségessé vált a teljes jogszabályi környezet megújítása, átláthatóvá tétele. A törvényhez tartozó végrehajtási jogszabályok jelentős része már elkészült, és életbe is lépett.

hirdetés

Ezek egyebek mellett a csomagolószerek forgalmazását, a csomagolóanyagok visszavételét és hasznosítását, a hulladékká vált elektromos és elektronikus berendezések átvételét, illetve a forgalomból kivont autók kezelését határozták meg. Az újabb végrehajtási rendeletek egyrészt a jogharmonizációt, a törvénnyel való egységet segítik, másrészt megszabják a hulladéklerakási járulék fizetésének kereteit.

A kormányrendelet részletesen meghatározza a hulladéklerakási járulék megfizetésének szabályait, a szükséges adminisztrációt, a bejelentkezési és az adatszolgáltatási kötelezettségeket, valamint feltünteti azt a számlaszámot, ahová a járulékot be kell fizetni. A díj bevezetésére azért van szükség, hogy minél kevesebb hulladék végezze a lerakókban, helyette a szelektív gyűjtés kerüljön előtérbe.

A Kormány …/2013. (…) Korm. rendelete a hulladéklerakási járulék megfizetésének részletes szabályairól, és a vidékfejlesztési miniszter …/2013. (…..) VM rendelete a hulladékról szóló törvénnyel összefüggésben egyes miniszteri rendeletek módosításáról készült tervezetek elérhetők: a kormany.hu honlapról.

OrientPress Hírügynökség