Amikor a tankok is elsüllyednek: spirálhajtás!

A múlt heti katasztrofális hóhelyzetben nem csak autók, vonatok akadtak el, hanem a helyenként több méteres hóban még a legendásan jó terepjáró tankok is elsüllyedtek. Kevesen tudják, hogy ilyen helyzetekre is vannak remek járművek.

Spirálhajtás hómobil

A közel 100 éves felvételeken egy átalakított Fordson traktort láthatunk.

A spirálhajtás lényege, hogy a jármű nagy méretű, üreges tartályokon áll, amelyekre spirálokat hegesztenek. A jármű a tartályok forgatásával képes haladni. Előnye, hogy így nem süllyed el még több méter mély hóban sem, viszont egy tankhoz hasonlóan egy helyben képes megfordulni, sőt akár oldalra is tud haladni.

hirdetés

 

Spirálhajtás

Az alábbi, hatvanas évekbeli Chrysler reklám még meglepőbb. A hasonló elven működő jármű nem csak a Mississippi mocsaras vidékein boldogul, hanem vízen is otthonosan mozog.

A keleti blokk sem maradt le az innováció terén. Az egykori Szovjetunióban készült  Zil 29061 egy komplett ökoszisztéma. A bevetési helyre egy kerekes szállítójármű juttatja el, ahol egy daru segítségével emeli le magáról. Innen aztán hó, víz, jég sár, vagy néhány kisebb nyírfa már nem jelenthet akadályt, a Zil vidáman darálja a kilométereket. Szó szerint…

A spirálhajtás nyilván nem az energiahatékonyság csúcsa, de ilyen extrém helyzetekben nem is ez a fő szempont, mellesleg aligha fogyaszt többet, mint egy tank, vagy helikopter.