Rendkívüli adót vetnek ki Romániában energiatermelő vállalatokra

Az új adót a gázt kitermelő és villamos energiát előállító vállalatokra vetik ki, hogy ellensúlyozzák az energiaárak liberalizálásának lakosságra kifejtett hatását – jelentette be kedden Liviu Voinea román pénzügyminiszteri államtitkár.

Voinea szerint ősszel fogják kidolgozni az adó mértékét és részleteit, azért hogy január 1-jétől alkalmazni lehessen minden olyan vállalattal szemben, amely földgáz kitermelésével, illetve villamos energia előállításával foglalkozik.

hirdetés

A román kormány ezzel akarja ellensúlyozni az energiaárak liberalizálását, ami 2013-ban kezdődik el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egyezség értelmében. Az ütemterv szerint öt év alatt liberalizálják az energiaárakat, amelyeket a kormány jelenleg mesterségesen a piaci ár alatt tart a romániai lakosság alacsonyabb vásárlóereje miatt.

Az államtitkár szerint ebből a plusz bevételből támogatják majd azokat az úgynevezett sérülékeny fogyasztókat, akiket drasztikusan sújthat az energiaárak drágulása az állami támogatások elmaradása esetén.

Voinea hangsúlyozta, hogy ezt az adót csak a termelőkre vetik ki, a villamos áramot és a gázt pusztán csak szolgáltató vállalatokat nem érinti majd az intézkedés. Voinea szerint az adót azért vezetik be, mert a szóban forgó vállalatok az árliberalizáció következtében nagyobb jövedelemre tesznek szert anélkül, hogy új beruházást vagy egyéb plusz erőfeszítést tettek volna ennek érdekében.