Vízimalmok reneszánsza jön?

Egyre több helyen fedezik fel az vízimalmokat, amelyeket az 50-es évek iparosítása szorított ki. Zala megyei példa a hatékony termelésre.

 A vízerőművek nemcsak gabonát őrölnek, hanem áramot is termelnek. Egykoron természetes volt a munkába állításuk ilyen célokra, csakhogy a politika ebbe is beleszólt és az iparosítás, valamint a nagyüzemi termelés elterjedésébe nem fért bele ez a fajta kultúra, csak mutatóban lehetett meghagyni vízimalmokat. Száz éve épült és mintegy ötven éve hagytak fel a működtetésével annak a vízimalomnak is, ami a Zala menti Pethőhenye határában állt, és a vele termelt árammal el tudták látni a szomszédos településeket is. Most Pethőhenyén azt fontolgatják, ismét felépítik az egykor volt létesítményt.

A pázmándi vízimalom. Kép sas47/indafoto

hirdetés

Deák István polgármester a Vasárnapi újságnak elmondta: a maga korában igen modern malom annak idején a Zala gyors folyására és esésére épült, és több mint 50 évig működött. Később a megnövekedett árvízi veszélyre megvonták az engedélyét, és berobbantották minden részét. Alig áll már belőle valami, de a helybeliek azt gondolják, érdemes lenne újra megépíteni, hogy szolgálja az embert. De nemcsak az anyagi haszonról van szó, a malom tavába visszaköltözhetne az 100 évvel ezelőtti vízi világ, olyan halak jöhetnének vissza, amilyenek a Zalában nincsenek – mondja a település vezetője.

A pázmándi vízimalom. Kép sas47/indafoto

A malom eredeti tervei, papírjai egyébként még megvannak, az alapjai még állnak, az ötletet felkarolta egy budapesti család is, de egyelőre nem találnak olyan mérnököt, aki hozzá merne fogni a munkához. A számítások szerint az erőműrész üzembe helyezése 40-50 millió forintba kerülne, de ha teljes pompájában akarnák visszaállítani az épületet, hogy be is lehessen mutatni, az 100-150 milliót vinne el. A területi környezetvédelmi hatóság egyelőre nem kapott hivatalos megkeresést a helyreállítása ügyében, de a szakértő azt mondta, ha a tervező kéri, segítenek a szükséges környezetvédelmi vizsgálatok elvégzésében, az engedélyek beszerzésében.

Vélemény, hozzászólás?