Rettegett őszi kiadások: iskolakezdés, téli gumi, kazáncsere

A családok átlagos havi kiadásának több mint felét évszaktól függetlenül az étkezés és a lakhatás teszi ki. Különösen igaz ez az őszi-téli hónapokban, szeptembertől ugyanis, elsősorban a fűtés miatt, megugranak a lakásfenntartás költségei. A KSH vonatkozó statisztikai adatai ugyanakkor rámutatnak arra is: minden évszak magában hordoz váratlan kiadásokat, amelyek a család bevételeinek, akár 40 százalékát is kitehetik.
A magyarok a korábbi évekhez hasonlóan élelmiszerre és lakhatásra költik a legtöbb pénzt, ez a két tétel emészti fel a jövedelem több mint 50 százalékát – derül ki a KSH statisztikáiból, amelyek szerint egy családtagra hozzávetőleg 35 ezer forint kiadás hárul a családi költségvetésből.

kép: Sarah (Rosenau) Korf

kép: Sarah (Rosenau) Korf

Ez a kiadás azonban nem egyenlően oszlik el az egyes évszakokban: a hideg hónapok közeledtével, ősszel és télen jelentősen megugranak a lakhatással összefüggő költségek. A képzeletbeli háztartási költési dobogón ugyanakkor helyet kapott még a közlekedésre fordított összeg, és az egyéb kiadás kategória is.

Ez utóbbi leginkább azért megterhelő a háztartások számára, mert amíg az étkezés vagy a lakhatás jól tervezhető, addig a nem rendszeres, vagyis legtöbbször, váratlan kiadásokkal jóval nehezebb kalkulálni. Pedig a kutatások szerint – jövedelmi besorolástól függően – egy család esetében ezek a költségek tehetik ki a havi kiadások akár 25-40 százalékát.

Százezres tételek: zongora, albérlet, nagyszerviz

hirdetés

A már említett „szezonális” kiadások közé számít például az iskolakezdés, amely ugyan nem váratlan, mégis megterhelő lehet a családok számára, főként a nyári hónapok plusz költségei után. Egy átlagos, kétgyermekes családban nagyjából 40 ezer forint extra kiadást jelent a tankönyv és az iskolaszerek megvásárlása. De ne felejtsük el, hogy az iskolakezdéssel egy időben indulnak a különböző szakkörök, különórák sportfoglalkozások, amelyek esetében sokszor az eszközök – például egy hangszer, egy festőállvány, vagy akár az új sportfelszerelés – beszerzése akár több tízezer forintos kiadást jelent a szülőknek.

„A magyar lakosság nagy részének fogyasztási szokásaira jellemző, hogy a rendszeres kiadások hónapról hónapra felemésztik a jövedelmek jelentős hányadát. Ilyenkor egy hirtelen jött nagyobb tétel, főként megtakarítás híján teljesen felboríthatja a családi költségvetést. Ilyenkor már az is nagy segítség, ha ezt az összeget nem egyszerre kell kifizetnünk. Például a személyi kölcsön igénylésével az egyszeri költség több hónapra eloszlik, így akár már pár ezer forintos törlesztőrészlet mellett finanszírozhatóvá válhatnak az említett nagyobb kiadások” – hívja fel a figyelmet az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója.

Rajmonné Veres Ibolya emlékeztetett arra is, hogy az iskolakezdéssel összefüggésben megnő a diák-költözések száma is. Akár egy albérleti szoba berendezésekor is érdemes legalább 100 ezer forinttal kalkulálni.

Szintén az őszi hónapokban esedékes az autónk téli felkészítése, ez magában sem kis költség, főként, ha esedékessé válik a téli gumik cseréje.

Ugyancsak több tízezres, sőt százezres költséggel számolhatunk, ha kazánunk őszi átvizsgálásakor kiderül, hogy fűtésrendszerünk tönkrement. De sorolhatnánk még az őszi szezonban felmerülő váratlan kiadásokat – mondja az igazgató.

OPH