RidgeBlade: tetőgerincre szerelhető kompakt szélkerék

A RidgeBlade fantázianevű, tetőgerincre szerelhető mikro szélkerék kialakításánál fogva már egészen kis szélsebességnél, és változó irányú szél esetén is képes energiát termelni. A gyártó, a The Power Collective honlapjának tanúsága szerint a berendezés idén elnyerte a Dutch Postcode Lottery Green Challenge 2009 díjat.

A berendezés kifejlesztői alapvetően két célt tartottak szem előtt. Olyan energiatermelő rendszert akartak tervezni, amely egyrészt esztétikailag sem rontja egy épület látványát, másrészt hatékonyan hasznosítja a szél energiáját.

hirdetés

Ezért olyan formát és szerkezetet választottak, amely a szinte minden tetőszerkezeten létező tetőgerincet használja föl, ahhoz idomul. A mini turbina beleilleszkedik az épület szerkezetébe, ezért nem érheti kritika a műemlékvédők részéről. Azaz városi, falusi és akár műemlékvédelmi környezetben is alkalmazható.

Ugyanakkor elhelyezkedésénél fogva szél energiáját is jobban hasznosítja a hasonló rendszereknél. A tető síkja ugyanis összegyűjti és fölgyorsítja a szelet, belevezeti azt a turbinába, s ezzel már viszonylag kisebb szélsebességnél képes energiát termelni a berendezés.

A gyártó tervei szerint – a gyakorlati tesztelést és az engedélyezési folyamatot követően – a berendezés a jövő év elején jelenik majd meg a piacon, s ezzel nemcsak az egyéni villanyszámla csökkentése válik lehetővé, de elterjedésével a szén-dioxid kibocsátás csökkenéséhez is hozzájárulhat.

forrás: ujenergiak.hu

Vélemény, hozzászólás?