Rosszabbul teljesítenek a késő estig kütyüt nyomkodó gyerekek

Ha késő estig az okostelefonjukon lógnak a tinédzserek, akkor másnap rosszabbul teljesítenek az iskolában, számolt be róla a Dailymail.

Sok tizenéves már annyira ragaszkodik a mobiltelefonjához, hogy lefeküdni sem hajlandó nélküle. Az éjszakába nyúló SMS-küldözgetésnek, és egyéb online tevékenységnek azonban egy tanulmány szerint az a nem éppen meglepő eredménye, hogy ezek a fiatalok másnap rosszabbul teljesítenek az iskolában.

Lány könyv iskola fáradt

Az okoseszközök terjedése következtében a gyerekek egyre inkább hajlamosak később feküdni és később is kelni, mert felborul a természetes életritmusuk.

A gyerekek médiahasználata drasztikusan növekszik, egy korábbi felmérés alapján a 8-18 éves korosztályban már eléri a napi hét és fél órát az okoseszközökkel töltött idő.

hirdetés

Okostelefon laptop

A koncentrációs nehézségek azoknál jelentkeztek kiugróan, akik lámpaoltás után is tovább használták az eszközöket. Nekik az elalvás is sokkal nehezebben ment, a nem megfelelő idejű, és minőségű alvás pedig kifejezetten káros fiatal korban. Amint Dr. Xue Ming, a Rutgers New Jersey Orvosi Egyetem kutatója kifejtette, az elektronikus eszközök egyedülálló fiziológiai hatással rendelkeznek.

Mint már korábban mi is többször beszámoltunk róla, a LED-fényforrások által kibocsájtott kék fény felborítja a szervezet működését. Ez  a fény hasonló a hajnali derengéshez, és olyan üzenetet küld a szervezet számára, hogy ideje felkelni. Mivel ennek hatása egy kávééval is felérhet, egyes kutatások igyekeznek ezt pozitívan használni, például autóvezetők éberségének növelésére.

Egyes pletykák szerint az Apple azon dolgozik, hogy következő mobil operációs rendszerének következő változatába az iOS 9.3-ba olyan funkciót is be fog építeni, ami képes arra, hogy a kijelző fényének színhőmérsékletét a melegebb színek irányába legyen képes eltolni esti-éjszakai használat esetén.

energiaoldal.hu