Rugalmas gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal

Rugalmas, akár időben is meghosszabbítható gázszállítási szerződést kell kötni Oroszországgal – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a HírTV Magyarország élőben című műsorának nyilatkozva szerda este, a Fidesz-KDNP közös mezőkövesdi frakcióülése előtt. Beszélt arról is, hogy a képviselőktől egyebek mellett az egészségügy, az oktatás és a gyermekellátás rendszerének átalakításával kapcsolatos szempontokat vár az évadnyitó tanácskozáson.


A kormányfő szerint az idén kifutó magyar-orosz gázszállítási megállapodás helyett Magyarország olyan szerződést szeretne kötni, amely figyelembe veszi azt is, hogy nem tudni, hogyan alakul közép- és hosszú távon az olaj és a gáz ára.

kép: theilr

kép: theilr

Orbán Viktor szerint a rugalmas megállapodás nélkül a rezsicsökkentés nem tartható fenn.

Van egy másik veszély is – folytatta -, mert az Európai Unió olyan energiauniót akar létrehozni, amely szintén közvetlen kihívást jelent a magyar rezsicsökkentésnek. Két irányban kell megvédenie a magyar háztartások pénzügyi helyzetét: Oroszország felől az energiaellátás szempontjából, és az uniós szabályozás felől, amely vissza akarja szorítani az állami ármeghatározás szerepét – fejtette ki.

Szólt arról is, hogy egy kiéleződő Európai Unió-Oroszország viszonyrendszerben Magyarországnak hangsúlyt kell arra helyeznie, hogy Oroszországgal a lehető legkorrektebb, legkiegyensúlyozottabb kapcsolat legyen és maradjon fenn. Ezért hívta meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt is Budapestre – mondta.

Kiemelte, hogy a magyar külpolitikai stratégiát kihívás érte az orosz-ukrán konfliktus miatt. „Tartós biztonságot, nyugalmat és békét akarunk Magyarország számára” – jelentette ki, kifejtve: két olyan hatalom – Németország és Oroszország – van hosszabb távon, nagy erőkkel jelen Közép-Európában, amelyekkel baráti, kiegyensúlyozott, korrekt, kölcsönös előnyöket kereső kapcsolatrendszerre kell törekedni. Hozzátette: az amerikaiak fontosak, de hogy mikor milyen súllyal vannak jelen egy térségben, az mindig az amerikai belpolitika függvénye.

A miniszterelnök szerint a magyar külpolitikai stratégia kizárólag a nemzeti érdekre épít, amely figyelembe veszi a NATO- és európai uniós tagságot is.

hirdetés

Az Együtt – A Korszakváltók Pártja véleménye szerint viszont nincs szükség az orosz-magyar gázszerződés újratárgyalására, Magyarországnak ehelyett az Európai Energia Unióhoz kell csatlakoznia – ezt Szelényi Zsuzsanna mondta csütörtökön az MTI-nek.

A független képviselő közölte: egy hete írásbeli kérdést intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelyben arról érdeklődött, miért éri meg a kormánynak, hogy a gázkereskedelemből nem az állam, hanem a MET Magyarország Zrt. nevű, részben offshore hátterű magáncég profitál.

A politikus úgy fogalmazott: a kérdésekre Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter felelt, de tőle sem kapott „különösebben értékelhető választ”. Szavai szerint a válasz egyetlen érdemi része arról szólt, hogy a kabinet még idén felül fogja bírálni ezt a gyakorlatot.

A képviselő kiemelte, hogy a cég tulajdonosi körében olyan orosz állampolgárságú személyek is vannak, akikről „nem tudjuk, hogy kicsodák”. Emiatt viszont kérdésesnek nevezte, hogy ők tudnak-e a cégen keresztül nyomást gyakorolni magyar kormányra.

Szelényi Zsuzsanna egyúttal felhívta a figyelmet: hamarosan Magyarországra érkezik Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor már jelezte, hogy a látogatás során újratárgyalják a 2015-ben lejáró orosz-magyar gázszerződést, ugyanis a megállapodás szükséges a rezsicsökkentés fenntartásához.

Az Együtt véleménye szerint viszont nincs ok arra, hogy a magyar kormány újratárgyalja a gázszerződést. Ugyanis azt még nem használtuk ki teljes mértékben, 2017-ig van benne gáztartalék – jelentette ki. Kiemelte: az elköteleződésnek gazdasági racionalitása sincsen, mert az Oroszországtól közvetlenül vásárolt gáznál olcsóbb az, amit Magyarország a piacról szerez be, ráadásul a szénhidrogének ára folyamatosan esik.

A megoldás az ország energiastabilitásának biztosítására nem Putyin gáza, amelyhez lehet, hogy politikai ígérvényt is kell tenni. Leszögezte: ehelyett az Európai Energia Unióhoz kell csatlakozni, ugyanis úgy hosszú időn keresztül biztosítani lehet az ellátást.

MTI