Sanader-ítélet – Mol: tárgyi tévedések a céget érintő vádakban

A Mol-csoport álláspontja szerint tárgyi tévedéseket és félreértelmezéseket tartalmaz a Molt érintő vádakat illetően a Sanader-ítélet bírói indoklása.

Az olajtársaság szerdai közleményében – áttanulmányozva a volt horvát miniszterelnök elleni perben kedden hozott ítélet bírói indoklását és az abban szereplő magyarázatokat – fel kívánja hívja a figyelmet a Molt érintő vádakkal kapcsolatos egyes tárgyi tévedésekre és félreértelmezésekre. Ezek közé sorolja, hogy a bíróság részére nem nyújtottak be olyan tényleges bizonyítékot, amelyek a Mollal kapcsolatos vádakat igazolták volna.

kép: mol.hu

A Mol-csoport álláspontja szerint továbbá tévesek az indoklásban az INA vállalatirányítási szabályaival, illetve azzal a gyakorlattal kapcsolatos állítások, ahogy a Mol az INÁ-t irányítja.

Emellett a Mol megkérdőjelezi, hogy az eljárás, különös tekintettel a Mol elleni vádakra, összeegyeztethető-e bárhol is az Európában alkalmazott jogi eljárásokkal, normákkal és elvekkel.

hirdetés

A közlemény szerint a Mol mint Horvátország legnagyobb külföldi befektetője, fenntartja a jogot, hogy ügye érdekében “nemzetközi lépéseket” tegyen, ha szükséges.

A zágrábi megyei bíróság kedden első fokon összesen tíz év börtönbüntetésre ítélte Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, részben hivatali visszaélés és vesztegetés bűntettének elkövetése miatt. Az ítélet szerint Sanader 1994-1995-ben, még külügyminiszter-helyettesként mintegy félmillió euró jutalékot fogadott el a Hypo Alpe Adria banktól azért, hogy Horvátország az osztrák pénzintézettől vegyen fel kölcsönt csaknem 10 millió euró értékben, illetve lehetővé tette a bank terjeszkedését Horvátországban.

A másik vádpont szerint Sanader a magyar Mol olajipari társaságtól 10 millió euró kenőpénzt kapott, hogy ennek fejében a Mol irányítói jogokat szerezzen az INA horvát olajipari cég felett, a veszteséges gázüzletág kivételével. A Hypo-ügyben 3 év hat hónap, az INA-Mol-ügyben hét év hat hónap börtönbüntetést szabott ki a bíróság, illetve a jogtalanul szerzett pénz elkobzását is kimondta.

A Mol az ítélet után kedden közleményben utasította vissza a társaságot érintő vádakat, és közölte, hogy az ítéletet előzetes döntésnek tekinti.

A Központi Nyomozó Főügyészség szintén keddi közleményében arra emlékeztetett, hogy 2012 januárjában bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást a Mol-INA-ügyben.

MTI

Vélemény, hozzászólás?