Sietni kell a török gázvezetékkel Áder szerint

A Törökország felől érkező gázvezeték finanszírozási tervének elkészítésével sietni kell, mert vannak alternatív javaslatok is az Európai Unió asztalán – nyomatékosította Áder János államfő, amikor Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel tárgyalt csütörtökön Ankarában.

A gázvezeték ügyén kívül érintették az atomenergia kérdését is. Áder János megfogalmazása szerint Törökország rendkívül ambiciózus atomenergia-programot indított, melynek keretében több atomerőművet akarnak létrehozni, például egy orosz építésűt is. A magyar elnök felajánlotta hazánk tapasztalatait a paksi atomerőmű üzemeltetésével kapcsolatban.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

hirdetés

A találkozón Áder János köszönetet mondott azért, hogy a magyar történelmi emlékhelyeket nagy odafigyeléssel ápolják Törökországban. Mint mondta viszonossági alapon nekünk is kötelezettségeink vannak, az eddig elmaradt felújítási beruházásokat mihamarabb be kell fejezni a magyarországi török emlékhelyeknél.

A megbeszélést követően találkozott az ankarai magyarokkal és az Ankarai Egyetem hungarológus hallgatóival koszorúzott 1848-49-ess forradalom és szabadságharc tiszteletére a török főváros Kossuth Lajos utcájában, a politikus emléktáblájánál. Itt található egyébként a magyar nagykövetség is. Ezután a magyar államfő megbeszélést folytatott Cemil Cicekkel, a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökével.

Késő délután a magyar köztársasági elnököt és kíséretét ünnepélyes keretek között fogadja vendéglátója, Recep Tayyip Erdogan török elnök. A négyszemközti megbeszélést követően az ott elhangzottakról sajtótájékoztatót tartanak.

MTI

Vélemény, hozzászólás?