Soha nem fogyott még ennyi áram nyáron!

Megdőlt az ország eddigi nyári áramfogyasztási rekordja csütörtökön, ezen a napon 6343 megawatt csúcsfogyasztást mért a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Az eddigi nyári villamosenergia-felhasználási rekordot a 2007 júliusában mért 6320 megawatt jelentette, azonban ez most megdőlt – közölte a rendszerirányító Mavir pénteken az MTI érdeklődésére. A harmadik legmagasabb nyári fogyasztás a 2008-ban mért 6252 megawatt volt.

A villamosenergia-rendszer elegendő tartalékkal rendelkezik, ez a Mavir törvényi kötelezettsége is – hangsúlyozták az írásos válaszban. Hozzátették, hogy 2007-ben az emlékezetes, helyenként a 40 fokot is meghaladó hőségben is gond nélkül megbirkózott a rekordfogyasztással a rendszer.

kép: ~dá~/indafoto

Magyarországon egyébként jellemzően a téli fogyasztás eredményezi az éves csúcsokat, 2012-ben az eddig regisztrált rekord áramfogyasztás 6384 megawatt volt február 9-én. Az elmúlt 10 év adataiból azonban az látszik, hogy megindult a kiegyenlítődés a téli és a nyári csúcs között. A két érték különbsége harmadára csökkent, azaz a tíz évvel ezelőtti 20 százalék körüli eltérés mára 6 százalékra zsugorodott. Ez az érték természetesen ingadozik, 2008-ban kisebb, 2009-ben nagyobb volt a különbség – fejtik ki.

hirdetés

A téli áramfogyasztás abszolút rekordja 2007-ben volt, akkor 6602 megawatt volt a csúcsteljesítmény, a második és harmadik legnagyobb téli fogyasztást 2010-ben és 2011-ben mérte a Mavir, 6560, illetve 6492 megawattal.

A melegben a fogyasztás emelkedését a megnövekedett hűtésigény okozza: a háztartásokban, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, egyszóval mindenhol, ahol van, működtetik a légkondicionálókat, de a hűtő-fagyasztó berendezések is többet fogyasztanak ilyenkor. Télen főként a fűtéshez és a korai sötétedés miatt a világításhoz használt energia okozza a fogyasztás növekedését, de észrevehető az ünnepi díszkivilágítás hatása is.

Nyáron az átlagosnak számító 21 fokos napi átlaghőmérséklethez képest egy 28 fok átlaghőmérsékletű napon mind a csúcsteljesítmény, mind az egy nap alatt felhasznált energia mennyisége körülbelül 10 százalékkal magasabb. Egy átlagos nyári napon körülbelül 115-120 gigawattóra napi fogyasztás mérhető, kánikula idején ehhez képest 10-12 gigawattórával több energia fogy. Egy Celsius fok hőmérséklet emelkedés a kánikulai időszakban 60-100 megawatt csúcsteljesítmény-növekedést, és 1-2 gigawattóra napi többlet villamosenergia-felhasználást eredményez. Nyáron a legnagyobb értékeket 13 óra körül mérik.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyári legnagyobb fogyasztás június-július hónapokban figyelhető meg, augusztusban még sosem született csúcsadat, és várhatóan ez most is így lesz – teszi hozzá a Mavir.

A múlt szombat óta tartó hőségriadót az országos tiszti főorvos a jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) pénteki közleményében azt írta, hogy nemzetközi és hazai klímamodellek szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Magyarországon is egyre gyakoribbá válnak a mostanihoz hasonló, sőt még tikkasztóbb hőséghullámok, amelyek még az egészséges emberi szervezetet is megviselhetik.