Számos tűzeset a hétvégén

Több mint tíz hektáron meggyulladt az aljnövényzet Ópusztaszer és Kistelek között, a lángok két tanyát is megközelítettek – tájékoztatta a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője vasárnap délután az MTI-t.

Tátrai János elmondta, a legmagasabb riasztási fokozatú tűz oltásához tizenegy járművel vonultak ki a tűzoltók Csongrád megye több településéről, sőt Békés és Bács-Kiskun megyéből is.

MTI Fotó: Donka Ferenc

A jelentős létszámra a viszonylag nagy kiterjedésű tűz oltása mellett azért is szükség van, mert a rendkívüli hőségben a tűzoltóknak sűrűn kell váltaniuk egymást – közölte az alezredes.

A lángok még a tűzoltók megérkezése előtt körbevettek egy lakatlan tanyát, és tűz megközelített egy másik épületet is, a házakat azonban sikerült megmenteni – tudatta Tátrai János.

Tíz hektáron égett a learatott gabona tarlója és a száraz fű a Veszprém megyei Szentimrefalván, a tűzben senki nem sérült meg – közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese vasárnap délután az MTI-vel.

Sztanke Zoltán elmondta, hogy a lángokban több mint száz szalmabála is megsemmisült. A tűz megközelítette a szomszédos pulykatelepet is, de az épületet sikerült megmenteni. Az oltást az erős szél és a terepviszonyok nehezítették.

A tűzhöz hármas kiemelt fokozatú riasztással az ajkai és a pápai tűzoltók mellett a sümegi és csabrendeki önkéntes egységek vonultak ki – tette hozzá.

Budapest XXI. kerületében egy családi háznál, ahol a Tutaj utcában egy 150 négyzetméteres családi ház tetőszerkezete égett.

hirdetés

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

A tűzoltók több állatot mentettek ki az égő épületből, a rendőrök pedig a szomszéd házból menekítettek ki egy mozgáskorlátozott személyt. A tűzoltók munkáját a kiterjedt tűz mellett a nagy hőség is nehezítette.

Kigyulladt és teljesen kiégett egy ötven négyzetméteres lakás szombaton Pápán; a tűzben nem sérült meg senki – közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-vel.

Kővári László elmondta: a lángok eddig ismeretlen okból csaptak fel a ház egyik önkormányzati szükséglakásában, a tűz a szomszédos lakásra nem terjedt át. A tüzet helyi tűzoltók fékezték meg, akik eközben két PB-gázpalackot hoztak ki a lángokból.

Az ügyben tűzvizsgálati eljárás indult, hogy kiderüljön, mi okozta a tüzet. Az anyagi kár csaknem hárommillió forint – tette hozzá az ügyeletes.

Kigyulladt a Bócsa melletti ősborókás szombat délután. Az ősborókást nagyrészt megmentették a lángoktól, de harminc hektár rét, erdei aljnövényzet és foltokban borókás leégett szombaton Bócsa mellett – közölte a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kovács Andrea tájékoztatása szerint a 37 tűzoltónak, akik 11 járművel vonultak ki a helyszínre, valamint a nemzeti park munkatársainak és az önkéntes tűzoltóknak sikerült az ősborókást megmenteniük. A tűz terjedését megakadályozták, de a parázsló területen az éjszaka is folyik a munka – tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint a korábban, Jánoshalma mellett keletkezett, öt hektáron pusztító erdőtüzet a tűzoltóknak sikerült teljesen eloltaniuk, a területről levonultak.