Stressz-teszt: megfelelő az EU-ban működő atomerőművek biztonsága

A végéhez közeledő célzott nukleáris biztonsági felülvizsgálat (stressz-teszt) megerősítette, hogy az EU-ban üzemelő atomerőművek teljes mértékben megfelelnek a jelenlegi legkorszerűbb biztonsági előírásoknak – egyebek mellett ezt tartalmazza az Európai Nukleáris Energia Fórum (ENEF) állásfoglalása, amelyet a Magyar Atomfórum Egyesület juttatott el az MTI-hez szerdán.

Az európai nukleáris ipar állásfoglalását az ENEF Pozsonyban május 14-15. között tartott ülésén fogadták el, a dokumentum kidolgozásában részt vett a Magyar Atomfórum Egyesület is a magyar nukleáris ipart képviseletében.

hirdetés

Az állásfoglalás hangsúlyozza: az EU kezdeményezésére a fukusimai balesetet követően indított célzott biztonsági felülvizsgálat során nem találtak olyan problémát, amely alapján mérlegelni kellene akár egyetlen jelenleg működő atomerőmű leállítását.

Megerősítik: az ipar kész szorosan együttműködni a nemzeti felügyeleti hatóságokkal, hogy – a felülvizsgálatban megfogalmazott ajánlások megvalósításával – az atomerőművek biztonságát tovább javítsa.

Az európai nukleáris ipar minden segítséget megad az Európai Bizottságnak és a nemzeti nukleáris felügyeleti hatóságoknak a Nukleáris Biztonsági Direktíva áttekintéséhez. Támogatja azt a törekvést is, hogy EU-ban és más nemzetközi szinten lépések történjenek a nukleáris biztonsági szabványok és előírások összehangolására – tartalmazza az állásfoglalás.

forrás: MTI