Svájci hozzájárulás a levegő minőségét vizsgáló mérőhálózat fejlesztéséhez

Csaknem egy éve, 2014 tavasza óta üzemelnek a környezetvédelmi hatóságok mérőállomásain és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat számos pontján azok a korszerű mintavevő készülékek és laboratóriumi mérőeszközök, amelyeket a több, mint 1,6 milliárd forintos költségvetésű, svájci támogatású fejlesztésből szerzett be 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium.

bp2 széna levegőminőség mérőAz 1,6 milliárd forintból gazdálkodó projekt 85%-os svájci támogatással, 15%-os központi költségvetési társfinanszírozással, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósul meg.

A projekt célja, hogy a levegőminőséget vizsgáló manuális mérőhálózat korszerűsödjön.

Az eszközök és a laboratóriumok modernizálása, valamint a légszennyezettség és a szennyezett területek feltérképezése azért is szükséges, hogy hazánk megfeleljen az uniós előírásoknak.

A fejlesztés eredményeként 2014 folyamán összesen 144 korszerű mintavevő készüléket és 31 laboratóriumi mérőeszközt szereztünk be. Az eszközök 2014 őszén két mobil környezetvédelmi mérőállomással is bővültek. A mobil mérőautók előnye, hogy változó helyszíneken képes mérési programokat lebonyolítani.

hirdetés

A projekt keretében idén újabb fejlesztések valósulnak meg, melynek során korszerű, gyors és hatékony laboratóriumi eszközökkel bővül Magyarország egyetlen Levegőtisztaság-védelmi Referencia Laboratóriuma is.

Az összesen 1,6 milliárd forintos fejlesztés megvalósításához Svájc mintegy 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást, Magyarország pedig 242 millió forint önerőt biztosított.

evegőminőség mérő kalibráló laboratórium

A beruházás az 1974 óta üzemelő manuális mérőhálózat eddigi legnagyobb összegű fejlesztése, mellyel egyrészt megvalósítják a korszerűtlen, elavult eszközök cseréjét, másrészt bővítik a méréssel ellenőrzött komponensek körét. Összességében javul az adat-rendelkezésre állás, javulnak az adatminőségi mutatók, illetve azon kistérségek levegőminőségéről is információt szerezhetünk, ahol nincs automata mérőállomás.

Földművelésügyi Minisztérium

Vélemény, hozzászólás?