Száguldhat a repce idén

A repce lehet az idei év egyik kiugróan jó hasznot hozó növénye. Dacára a kisebb termőterületnek, a meglévő vetéseken jó termés várható, és egyelőre úgy tűnik, hogy a felvásárlási árak is magas szinten stabilizálódnak – írja a Világgazdaság.

kép: anvee/indafoto.hu

kép: anvee/indafoto.hu

A tavalyi aszályos időjárás miatt a repce vetése elhúzódott, ezért a vetésterület jelentősen elmaradt az előző évitől. Az azóta eltelt időszak időjárása azonban többnyire kedvezett a repcének. „A kisebb vetésterület mellett is pozíciójavulást jelent a repce esetében a gazdáknak az, hogy a hozamkilátások a csúcson vannak” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Raskó György agrárközgazdász.

Hozzátette: „a tavalyi szárazság miatt csökkent ugyan a vetésterület, de a télen nem volt igazán hideg, és viszonylag sok volt a csapadék. Ez összességében kedvező a repcére nézve, a legprofesszionálisabb termelők négy tonnát is elérő hektáronkénti hozamra számítanak. Ennél lényegesen gyengébb, három hektáros termésátlag mellett is már szép nyereséget fog hozni a repce” – véli az agrárközgazdász.

hirdetés

Raskó szerint az árak a repce esetében viszonylag stabilnak tekinthetők, a betakarítás után is 130 ezer forint körül alakulhat majd az olajos növény tonnánkénti ára. Ha így lesz, az a három tonnás termésátlag esetében is 390 ezer forintnyi árbevételt jelenthet majd a termelőknek. Az egy hektárra vetített, 200 ezer forint körül alakuló költség mellett ez az idén kiemelkedő hasznot hozhat majd a repce termesztőinek.

kép: Cat-rin/indafoto.hu

kép: Cat-rin/indafoto.hu

Raskó ugyanakkor figyelmeztetett: a repce összes termésterülete valóban kisebb, más növényeknél, így a búzánál, és különösen a kukoricánál pedig jelentős árcsökkenést valószínűsít az agrárközgazdász.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?