Ruhaszárítás ultrahanggal! (videó)

Melegítéssel ruhát szárítani? Na, ez aztán az ósdi technológia! Nem lenne jobb 14 másodperc alatt és szinte semmi energiát sem használva?

A legtöbbet fogyasztó háztartási gépek a szárítógépek, amik nagy hőmérsékletű levegővel párologtatják el a vizet a frissen kimosott ruhákból. Ez pedig rengeteg energiát igényel. Nos, a megoldás a lábunk előtt hevert…

Férfiak, akiket szemmel láthatóan boldoggá tesz a ruhaszárítás

Férfiak, akiket szemmel láthatóan boldoggá tesz a ruhaszárítás

Ayyoub M. Momen az Oak Ridge National Laboratory-nél a már széles körben alkalmazott ultrahangos párologtatóktól vette az ötletet. Mi lenne, ha nem tartályból, hanem textilből kellene elpárologtatni a folyadékot?

hirdetés

Mint kiderült, az ötlet működik. A teszteken kevesebb mint 14 másodperc alatt sikerült megszárítani egy textildarabot, ez a hagyományos módszerrel 20-40 perc között lenne.


A jelenlegi prototípus egy kis körlap, amire ráhelyezve az anyagot, 20 másodperc alatt szárítja meg, miközben alig használ energiát. Ez szintén hatalmas előrelépés lenne a hagyományos elektromos ruhaszárítókhoz képest.

Az új készülék a GE érdeklődését is felkeltette, szerintük körülbelül négy év kell ahhoz, hogy az új technológiájú szárítók a boltokba kerüljenek, de ezzel az Egyesült Államok energiafogyasztásának körülbelül 1%-át lehetne megtakarítani.

energiaoldal.hu