Szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos bármikor lecsaphat

Még csak tervezgetjük a gázkészülékeink éves karbantartását miközben már szén-monoxid mérgezésről szólnak a hírek.


Szerencsére csak mérgezésgyanús rosszullétről van szó. Még nincs is fűtési szezon gondolhatnánk, de sok lakásban működik gázbojler. Így a régi bojlereknél ajánlatos egész évben résen lenni.

co szén-monoxid

Miért kell embereknek meghalni egy ilyen könnyen megelőzhető hiba miatt?

Ettől nagyobb sajtónyilvánosságot már nem kaphat. Minden évben ősztől tavaszig még a vízcsapból is a gázkészülékek karbantartása, annak szükségessége folyik. Nincs olyan ember, aki ne hallott volna a szén-monoxid érzékelőről, annak könnyű beszerezhetőségéről.

hirdetés

Mikor vesszük már végre komolyan a veszélyt?

Szerencsére az érzékelők elterjedésével, a régi veszélyes kazánok egyre nagyobb számú cseréjével a balesetek száma évről-évre csökken. De, itt az egy is elfogadhatatlanul nagy szám.

Mielőtt hívná a gázszerelőt (amit évente ajánlatos megtenni), gondolja végig, hogy nyílt égésterű készülékek működéséhez megfelelő levegő utánpótlásra van szükség. Egy felújítás, egy nyílászáró csere alkalmával ez veszélyes szintre csökkenhet. Kérje ki a szakember véleményét.

Fordítsunk nagyobb figyelmet a fürdőszoba szellőzésére!

A fürdőszobákban sokszor eleve két gázkészülék is működik, egy fűtőkészülék és egy vízmelegítő. A viszonylag kis légtér miatt itt különösen fontos a szellőzés. A legtöbb szén-monoxid-szivárgás is a fürdőszobákban történik.

Légy résen, és vegyél szén-monoxid érzékelőt!

forrás: gazszerviz.blog.hu

Vélemény, hozzászólás?