A közműszolgáltatók nagy része megbukott a hacker-teszten

A magyar víz-, gáz- és áramszolgáltatók, illetve a csatornázási és a telekommunikációs vállalatok informatikai rendszereinek csupán 5 százaléka tudott védekezni külső támadások ellen az IT-biztonsággal foglalkozó  Hunguard Kft. által végzett vizsgálat során.

kép: hunguard.hu

kép: hunguard.hu

Az MTI-hez kedden eljuttatott összefoglaló szerint a vállalat szakértői összesen 140 rendszert auditáltak, amelyek során többek között etikus hackeléssel is tesztelték a rendszereket.

Az elemzés alapján a közműszolgáltatói rendszerek 56 százalékánál találtak magas biztonsági kockázatot, így egy támadó akár az egész rendszer felett átvehette az uralmat, tetszőleges módosításokat végezve az adatokban, irányítást szerezhet a folyamatok felett.

hirdetés

A vizsgált rendszerek 78 százaléka közepesen sérülékeny, amelyet kihasználva lehetséges a rendszer nyilvános elérhetőségének korlátozása, vagy egyéb nem kiemelten fontos rendszeradatok megszerzése. Alacsony biztonsági kockázatot pedig az IT-rendszerek 62 százaléka rejtett.

Az elemzést végző kft. megjegyezte, hogy egy vállalatnál akár mindhárom biztonsági kockázat fennállhat. A tájékoztatás szerint az auditálás során a Hunguard Kft. szakemberei egyúttal javították az érintett rendszereket, a zárttá tett hálózatok szinte feltörhetetlenek a kibertámadók számára.

energiaoldal.hu – MTI