Szigetelés, fűtéskorszerűsítés, napelem? Itt az Otthon melege 6!

3×5 milliárd forint vár a régi családi házak (pl. a Kádár-kockák) tulajdonosaira, hogy hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre, és/vagy napelemes, napkollektoros rendszer beszerzésére költsék. Jelentette be Szabó Zsolt, az NFM fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Construma ÖkoCity kiállítás megnyitóján.

Az 1996 előtt épült, 135 négyzetméternél kisebb családi házak felújítására lehet pályázni, amelyek ek. Külső szigetelésre és nyílászárók cseréjére, a fűtési rendszer korszerűsítésére vagy cseréjére, illetve megújuló energetikai berendezésekre, napelemekre, napkollektorokra lehet támogatást kapni. Erre 5 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, amelyet a később 5+5 milliárd forinttal toldanak meg az igényektől függően. Egy-egy pályázó maximum 2,5 millió forintot kaphat.

Szabó Zsolt. fotó: energiaoldal.hu/Takács zoltán

Szabó Zsolt. fotó: energiaoldal.hu/Takács zoltán

A támogatás mértéke 40-55 százalék között lehet attól függően, hogy valaki hány elemet vesz igénybe. 55%-ot az kaphat, aki három elemre, szigetelésre, fűtéskorszerűsítésre és megújuló energetikai fejlesztésre egyaránt vállalkozik.

A szükséges forrást a hazai költségvetésből, illetve szén-dioxid-kvóta értékesítéséből befolyó pénzből biztosítják. A minisztérium honlapján mától lesznek elérhetők a részletek.

fotó: energiaoldal.hu/Takács zoltán

fotó: energiaoldal.hu/Takács zoltán

hirdetés

A pályázat július első hetében jelenik meg régiónként külön forráskerettel. Jelentkezni online feltöltéssel lehet. Egy-egy pályázó legfeljebb 2,5 millió forint támogatást nyerhet, a felújítás egy-egy családnak 5-25 ezer forint megtakarítás jelent havonta.

Esély a Kádár-kockáknak

Az 1960-as, 1970-es években nagyon sok, a köznyelvben Kádár-kockaként elhíresült úgy nevezett klasszikus, 10-szer 10 méteres családi ház épült, ezek nem éppen energiatakarékosak, de most lehetőség nyílik az energetikai korszerűsítésükre.

Szabó Zsolt kitért arra is, hogy az újonnan épülő lakások esetében 2018-tól a közel nulla energiaigényű, 2021-től viszont már csak a nullásak kaphatnak engedélyt.

Várhatóan májusban ismét kiírnak pályázatot hűtőgépcserére is.

energiaoldal.hu