Szlovákiában már a műfenyő a menő

A TNS Slovakia felmérése szerint a szlovákiaiak többsége családi ünnepként tekint a karácsonyra, kisebb részük pedig a béke ünnepének tartja.

Szlovákia lakosságának többsége szerint a karácsony elsősorban családi ünnep, a megkérdezettek 71 százaléka gondolja így. A béke ünnepeként azonosította a válaszadók 49 százaléka. 34 százalék szerint ez egy hagyományos ünnep, 31 százalék pedig havas napokkal köti össze.

kép: Jo Naylor

kép: Jo Naylor

hirdetés

A TNS Slovakia internetes felmérésében a válaszadók három jelzőt társíthattak a karácsony ünnepéhez. 21 százalék szerint inkább vallási ünnep, 19 százalék pedig mesebeli ünnepként írta le. A karácsony azonban pénzügyileg megterhelő is, így jellemezte a válaszadók 13 százaléka, stresszesnek pedig 11 százalék gondolja.

10-ből kilencen egész decemberben készülnek az ünnepekre, miközben 51 százalékuk közvetlenül karácsony előtt kerül csak ünnepi hangulatba. 39 százalék az advent kezdetétöol számítja a karácsonyi időszakot, míg a válaszadók nyolc százaléka nyilatkozott úgy, hogy az első karácsonyi reklámok megjelenésétől számítja ezt az időszakot.

A felmérés szerint a szlovákiaiak a műfenyőt részesítik előnyben, mivel azt több egymást követő éven is használhatják: a válaszadók 78 százaléka gondolja így. A megkérdezettek csupán 17 százaléka készül idén élő fát venni.

sita/bumm.sk