Szombaton újra MVM Energia Futam

Szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a jövő környezetbarát technológiáit felvonultató, a szénhidrogén-meghajtást nélkülöző járművek versenyét és seregszemléjét az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. A szeptember 20-án tartandó IV. MVM Energia Futamon mintegy ötven csapat napelemes autói, különleges prototípusai, átalakított szériaautói, elektromos versenyautói és motorjai versenyeznek majd Budapest szívében, a Lánchíd pesti oldalán.

A cél annak bemutatása, hogy a mérnökök találékonyságának köszönhetően már elérhető közelségbe került a fenntartható városi közlekedés. A több mint hatvan különleges járművet felvonultató Futam fővédnöke Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Az Európai Mobilitási Hét kiemelt hazai rendezvényét bemutató sajtótájékoztatón a programot támogató hírességek mérték össze képességeiket segway-en, a barátságos előfutamon Endi (Hooligans), Lepe (Balkan Fanatik), Delov Jávor (Random Trip) és Szivák Zsolt (Cloud 9+) vettek részt.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„Sikeres, regionálisan is meghatározó, integrált nemzeti energetikai társaságcsoportként az MVM aktívan hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez. A fenntarthatóság három, egyformán fontos pillére a környezet védelme, a gazdaság fejlődésének támogatása és a társadalmi célok megvalósítása.

Magyarország érdeke, hogy hosszú távon egyensúlyt teremtsen a három pillér között. Az MVM-nek ezért is erkölcsi kötelessége, hogy piaci súlyához mérten részt vállaljon az össztársadalmi ügyek támogatásában, így a lakosság környezettudatosságának növelésében is.” – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója. „Társaságcsoportunk maga is példát mutat a klímavédelem terén: a paksi atomerőmű évente 2 millió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg azáltal, hogy nem bocsát ki üvegházhatást kiváltó gázokat.

Mindezen felül az MVM Csoport szélerőműparkjával, az MVM Partner egyre több, energiahatékonyságot javító szolgáltatásával és több környezetbarát villanyautó üzemeltetésével is hozzájárul az élhető környezet megóvásához. Támogatási programja keretében az MVM hazai fejlesztésű és gyártású, szolárparabola-elven működő napenergia-hasznosító berendezéseket adományozott több mint 10 szociális, egészségügyi és oktatási intézménynek.” – tette hozzá.

Az MVM Csoport 2011-ben hívta életre az MVM Energia Futam rendezvénysorozatot. Az első futammal Budapesten – az Andrássy úton – az európai fővárosok között elsőként szerveztek versenyt alternatív hajtású járműveknek. A hatalmas érdeklődésre tekintettel tavaly és tavalyelőtt már a Lánchíd pesti hídfőjénél száguldottak a napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, valamint elektromos versenyautók és motorok. A futam látogatói idén sem csak a különleges versenyeket tekinthetik meg, a nyitott boksz utcában testközelből is megismerkedhetnek a különleges járművekkel. Az érdeklődők kipróbálhatják a már kereskedelmi forgalomban is kapható villanyautókat, amelyek a következő évtizedekben forradalmasíthatják a városi közlekedést, és egyben hozzájárulhatnak Magyarország villamosenergia-igényének jelentős növekedéséhez, illetve az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenéséhez is.

Az MVM Csoport fontos célja, hogy támogassa a környezetvédelemi fejlesztéseket, az innovációt és a fiatal mérnökök munkáját. A fenntarthatóság, a környezetközpontú szemlélet fejlesztésének eredményei és az új generáció mérnökeinek járműipari innovációi izgalmas, hatásos módon találkoznak egy látványos rendezvényen, az MVM Energia Futamon. Az MVM Zrt. meggyőződése, hogy leginkább úgy formálható a lakosság környezettudatos gondolkodása, ha lehetőséget teremt arra, hogy élményszerűen, személyes tapasztalás útján ismerkedjenek meg a ma és a közeljövőben elérhető, tiszta üzemű, alternatív hajtású járművekkel.

Elektromos üzemre átalakított Citroën 1929-ből. Szellős lett a motortér.

Elektromos üzemre átalakított Citroën 1929-ből. Szellős lett a motortér.

A tavalyi esztendőhöz hasonlóan a versenyen kizárólag nem konvencionális meghajtású járművek állnak rajthoz. A saját építésű vagy átépített közlekedési eszközöket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő és természetesen emberi erő is. A versenyben résztvevőknek azonban nem elég a gyorsaság, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen a megbízhatóság, a kreativitás és az innovatív gondolkodásmód. Az Európai Mobilitási Hét szellemiségéhez csatlakozva a magyar versenyzők mellett feltűnnek az európai „istállók” tagjai is, hogy egy nemzetközi versenyen dőljön el, ki a legjobb. A rendezvényt megelőző sajtóeseményen az MVM Csoport saját villanyautói mellett bemutatott egy elektromos hajtásúvá alakított, 1929-es Citroënt és egy villany meghajtású motort is.

A sajtótájékoztató után a környezet- és klímavédelem mellett elkötelezett hírességek, Endi (Hooligans), Lepe (Balkan Fanatik), Delov Jávor (Random Trip), és Szivák Zsolt (Cloud 9+) barátságos előfutamon mérték össze saját és az eszközök képességét önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású segway-ekkel. A rendhagyó versenyt a IV. MVM Energia Futam ceremóniamestere, Rákóczi Ferenc, a morning Show műsorvezetője vezényelte le. A hírességek természetesen a szombati futamon is részt vesznek, ahol a már klasszikus elektro gokartok volánjához ülve kelnek versenyre egymással.

A motoros kaszkadőrök és trial kerékpárosok mellett, a szórakoztató ismeretterjesztés jegyében a paksi atomerőmű és az MVM Paks II. Zrt Jövőnk Energiája Interaktív Kamionja idén is kitelepül a futamra, illetve látványos fizikai és kémiai bemutatókat is megtekinthetnek az érdeklődők.
A IV. MVM Energia Futam programja
A IV. MVM Energia Futamot 2014. szeptember 20-án rendezik meg a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren. Az egész napos, ingyenes rendezvény az alábbi programokkal és tesztvezetéssel várja az érdeklődőket:
8.00-09.30      Szabadedzés                                                                         
09.30-11.00    Időmérő edzések                                                                  
hirdetés
11.00-11.15    Ünnepélyes megnyitó, szalagátvágás                                  
11.20-11.35    „Motorkerékpár” kategória versenye
11.45-12.00    „Épített jármű” kategória versenye                          
12.25-12.45    Famous Futam – Elektro GO-KART verseny magyar hírességekkel
12.55-13.10    „Épített versenyjármű” kategória versenye
13.25-13.45    Famous Futam – Segway verseny magyar hírességekkel                              
13.55-14.10    „Pneumatikus jármű” kategória versenye                
14.10-14.25    Riksa futam                                                    
14.35-14.50    Famous futamok eredményhirdetése
15.00-15.15    „Szériaautó átalakítás” kategória járműveinek versenye
15.15-15.30    Motoros kaszkadőr bemutató
15.30-15.45    Elektromos go-kart verseny
15.50-16.05    Kerékpáros trial bemutató
16.10-16.25    „Szériaautó” kategória járműveinek versenye
16.25-16.35    Látványos fizikai és kémiai bemutató
16.35-16.50    „Hibrid meghajtású” kategória járműveinek versenye
16.50-17.00    Szörptricikli futam
17.00-17.30    Eredményhirdetés                                                               
17.30-17.55    Média próba – A sajtó képviselői kipróbálhatják a járműveket         
17.30-19.00    Nyitott BOX utca – Az érdeklődők közelről megtekinthetik a járműveket
18.00-19.00    Szériaautók tesztje – A versenypálya teljes hosszán a jogosítvánnyal rendelkező érdeklődők kipróbálhatják a szériaautókat
19.00-20.00    A Cloud 9+ koncertje
Egész napos programok:
·         paksi atomerőmű és az MVM Paks II. Zrt Jövőnk Energiája Interaktív Kamion kitelepülése
·         interaktív, járműgyártással kapcsolatos demonstrációs kiállítás, a nap folyamán három alkalommal a járműiparhoz is kapcsolódó fizikai és kémiai bemutatók
·         gyermekfoglalkoztató sátor, ahol a legkisebbek saját kezűleg tudnak újrahasznosított anyagokból járművet gyártani, közben pedig kerékpáros KRESZ-teszten próbálhatják ki tudásukat
·         gyermek gokart

·         trükkös bringák – ügyességi játék