Szombattól visszaáll az emelt szintű közvilágítás a fővárosban

Szombattól ismét a korábbi, emelt szinten működik a közvilágítás Budapesten, erről csütörtökön egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. idén július 1-jétől alapszinten végzi a köz- és díszvilágítási szolgáltatást. Ez a korábbi 4150 óra helyett 3990 óra üzemidőt jelent. A közvilágítást azóta nem a megvilágítási szint alapján kapcsolták fel, hanem a közvilágítási naptár szerinti konkrét időpontokban. Ez azt jelenti, hogy 10 napos ciklusokra pontosan meghatározott időben kapcsolják be és ki a szolgáltatást.

MTI Fotó: Soós Lajos

hirdetés

Az emiatti eltérés átlagosan körülbelül napi 10-15 perc az emelt szintű szolgáltatáshoz képest, de a gyorsabban sötétedő időszakokban ez szélsőséges esetben összességében napi 50-60 percet is jelenthet, amit fokozhatott egy-egy viharos nap. A rendszer rugalmatlansága miatt azonban az is előfordult, hogy bizonyos napokon még világos volt, amikor bekapcsolt a közvilágítás.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes indoklása szerint a fenti problémák közlekedés- és közbiztonsági veszélyek forrásai lehetnek, ráadásul az elmúlt időszak tapasztalatai szerint a megtakarítási lehetőségek nincsenek egyensúlyban a döntés társadalmi hasznosságával.

MTI