Szuper-naperőmű Kaliforniában

Az ünnepélyes avatás után tegnap beindították a világ legnagyobb naperőművét Kaliforniában – adta hírül a USA Today című napilap.

Az 550 megawatt teljesítményű létesítmény a tervek szerint 160 ezer család energiaszükségletét biztosítja majd a legnépesebb amerikai szövetségi államban. Az esemény kapcsán Jerry Brown kormányzó ismét aláhúzta azon tervek fontosságát, hogy 2030-ig emeljék 50 százalékra a megújuló energiaforrások arányát a teljes energiatermelésen belül.

A Világ legnagyobb napelem farmja Kalifornia 2015

hirdetés

A Riverside megyében levő erőmű kivitelezése mintegy 1,5 milliárd dolláros (408 milliárd forintnyi) szövetségi hiteltámogatással készült el, s teljes kapacitáskihasználás mellett a tervek szerint legalább 5-6 milliárd dolláros profitot termel majd.

A szakértők abban reménykednek, hogy a kaliforniai szuper-erőmű újabb lökést ad a napenergiával kapcsolatos kutatásoknak, illetve a beruházások felfuttatásának. Ezt a folyamatot segítik a környezetvédelmi megfontolások valamint a napelemek javuló hatásfoka is.


A tendenciát jól érzékelteti az indiai Dzsipur nagyváros közelében épülő, Sambhar tavi létesítmény, amelynek kapacitása már eléri a 4 ezer megawattot. (Összehasonlításként: a paksi atomerőmű jelenlegi teljesítménye 2 ezer megawatt.)

forrás: nepszava.hu

Vélemény, hozzászólás?