Tarsoly: péntekre derül ki, mikor jön az újabb rezsicsökkentés

Nem bizonytalanság, hogy nincs még konkrét időpontja az újabb rezsicsökkentésnek. Egyelőre mindkét lehetőség – a fűtési szezon kezdete és a január elseje mellett is vannak érvek – mondta Kocsis Máté, az m1 Az Este című műsorában. Hozzátette: a csökkentés mértékéről a Fidesz frakció háromnapos ülésén döntenek, és Kocsis Máté szerint annak mértéke akár több is lehet a tervezett 10 százaléknál. Részleteket pénteken tudnak majd mondani.

kép: Szilvorium/indafoto.hu

kép: Szilvorium/indafoto.hu

A Fidesz kommunikációs igazgatója elmondta: a párt háromnapos frakcióülésén alaposan mérlegelni fogják ezeket az érveket, és Németh Szilárdtól, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetőjétől, illetve Fónagy Jánostól, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárától kértek egy átfogó tájékoztatást, és ők tesznek majd javaslatot a bevezetés időpontjára.

Ezek alapján fognak majd dönteni, ennek eredményéről pedig pénteken tudnak majd többet mondani – tette hozzá Kocsis Máté.

Arra a felvetésre, hogy számítanak-e bármiféle válaszlépésre a szolgáltatók részéről, a kormánypárti képviselő azt mondta: Németh Szilárd beszámolója erre is alaposan kitér majd.

hirdetés

Emlékeztetett rá, hogy eddig 560 millió forint bírságot szabott ki a fogyasztóvédelmi hatóság azokra a cégekre, amelyek nem, vagy nem egyértelműen érvényesítették a korábbi rezsicsökkentést.

Ilyenre most is számítanak, de a Fidesz elkötelezett abban, hogy a magyar családok terheit minél előbb csökkentse – hangsúlyozta, hozzátéve: arra nem készülnek, hogy valamelyik cég esetleg megszüntetné a szolgáltatást.

Kocsis Máté szerint a csökkentés mértéke akár több is lehet a tervezett tíz százaléknál, hiszen – mint mondta – egy 30 százalékos csökkentés sem adná vissza a családoknak azt, amit 2002 és 2010 között például a gáz 150 százalékos emelésével elvettek.

A politikus úgy véli: a magyar gazdaság stabil és jól teljesít, így megvannak a források a rezsicsökkentésre, ahogy a gyed és a családi adókedvezmény tervezett kiszélesítésére is, amely kérdéseket szintén megvitatnak a frakcióülésen. Ezekkel kapcsoltban a nemzetgazdasági miniszter tesz majd javaslatot a képviselőcsoportnak.
A hús áfájának csökkentésével kapcsolatban a Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: a kormánypárt árcsökkentésben gondolkodik, ami nem feltétlenül egyezik meg az áfa csökkentésével, mert azt nem biztos, hogy érvényesítik áraikban a kereskedők. Ezzel kapcsolatban a vidékfejlesztési tárca tesz majd javaslatokat a képviselőcsoportnak – tette hozzá. Minderről a hirado.hu ad tájékoztatást.
OrientPress Hírügynökség

Vélemény, hozzászólás?