Te milyen fémkereskedelmet szeretnél?

A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta tervezetét a fémkereskedelmi tevékenységről. A szakanyag készítői a jogszabálytól azt várják, hogy a fémlopások csökkenjenek, a fémkereskedelem és annak ellenőrzése hatékonyabbá váljon. A tervezet 2013. október 8-ig véleményezhető.
A jogszabálytervezet részletesen ismerteti többek között a fémkereskedelmi tevékenységet folytathatók körét, az engedélyezések módját, a fémkereskedő telephely működésének feltételeit, a felvásárlás körét, a nyilvántartási kötelezettséget és az ellenőrzési szabályokat.

Illusztráció. kép: dottore/indafoto.hu

Illusztráció. kép: dottore/indafoto.hu

A tervezetet készítők a Kormányrendelettől a jelenlegi helyzet javulását várják.

A szabályozás várható előnyei: a fémlopások csökkenek. A kültéri szobrok, közlekedési táblák lopása csökken.A sínek, kábelek lopása csökken. Ennek előnyei, hogy nem szükséges őket pótolni, ezáltal megmarad a költségük. A fémkereskedők anyagi terhei csökkenek, mivel a hat napos tárolás megszűnik.Az ellenőrzések hatékonyabbá válnak. A bírság mértéke nő, az ellenőrzések hatékonyabbá válnak. A szabályozás szigorodik.

hirdetés

Hátrány: a fémkereskedők, illetve a lakosság adminisztratív terhei növekedhetnek.

A jogszabálytervezet letölthető: kormany.hu weblapról.
A tervezet 2013. október 8-ig véleményezhető a lilla.weingartner@ngm.gov.hu és attila.solyom@ngm.gov.hu elektronikus elérhetőségen.

OrientPress Hírügynökség