Vaskézzel a fémtolvajok ellen

Minimum öt évet ülhetnek börtönben a fémtolvajok, ha a parlament elfogadja az új büntetőjogi szabályozást. A fémtörvény elfogadását követően még az őszi ülésszakban tárgyalhatja az országgyűlés az ehhez kapcsolódó szigorú büntetőjogi szabályozást. A tolvajok mellett, az orgazda fémfelvásárlók is legalább ötéves börtönnel számolhatnak majd.
‘Bízom benne, hogy a frakció támogatja a büntető törvénykönyv általa kezdeményezett módosítási javaslatait és hamarosan teljessé válhat a fémek és színesfémek adásvételének szigorú szabályozása’ – mondta el Boldog István fideszes országgyűlési képviselő a szoljon.hu hírportálnak.

kép: kreashot/indafoto.hu

kép: kreashot/indafoto.hu

Szigorúan véve terrorista cselekménynek nem lehet minősíteni a fémlopást, mégis az eredeti elképzelésekhez hasonló tervezet készült, amely gyakorlatilag terroristákként kezeli a tömegkatasztrófa lehetőségét előidéző bűnözőket. Legyen az öntöttvas csatornafedél vagy vonatok működéséhez szükséges rézvezeték, huzal, a biztonsági berendezések fémdoboza, vagy kórházak zavartalan működését biztosító aggregátor, a lényeg ugyanaz: a tolvajok közüzemeket tesznek működésképtelenné. Akár tömegkatasztrófát is előidézhetnek ezzel, valószínűleg csak a véletlennek köszönhető, hogy eddig nem történt nagyobb baj. Ráadásul olyannyira megszaporodtak az ilyesfajta bűncselekmények, hogy bizonyára nagyon sok képviselőtársam fogja a kezdeményezésemet támogatni – tette hozzá a honatya.

hirdetés

A képviselő kiemelte, fontos eleme a tervezetnek, hogy az orgazda fémfelvásárlókat éppúgy büntetné, mit magukat a tolvajokat. Akkor lehet igazán eredményes a fémtolvajlás elleni harc, ha a felvásárló piacot is megszüntetjük. ‘Nyilvánvaló, ha nem tudják eladni az ellopott dolgokat, nincs értelme kockáztatni miatta’ – hangsúlyozta Boldog István.

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a színesfémlopások száma a rendőrkapitányság illetékességi területén és ez annak is köszönhető, hogy a Btk. külön is foglalkozik ezzel a bűnelkövetési formával, másrészt szigorú ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség. Főként lakatlan ingatlanok, gazdasági területek, ipartelepek, társasházak a lehetséges célpontok.

A sikeres rendőri munka, a tucatnyi felderített ügy azonban nem elegendő az illegális fémkereskedelem felszámolásához. A színesfémlopások teljes visszaszorítására a fémátvételi rendszer jelenleg is folyamatban lévő megreformálása megoldást fog jelenteni.

szoljon.hu/Orient Press

Vélemény, hozzászólás?