Titokban jöhet Kanadából a génmódosított étel?

Engedélyek nélkül kerülhet Európába génmódosított élelmiszer az EU és Kanada között pénteken aláírt, de még ratifikálásra váró szabadkereskedelmi egyezmény részeként – figyelmeztet a Friends of the Earth környezetvédő szervezet, amelyről a Napi Gazdaság számol be.
A civil szervezet szakértői azután kezdtek aggódni, hogy megvizsgálták a múlt pénteken lezárult EU-Kanada szabadkereskedelmi tárgyalások megjelent dokumentumait, és azt találták, hogy abban az Európai Unió engedélyezné, hogy olyan élelmiszerek is bekerülhessenek az európai piacra, amelyek „GMO szennyeződés” formájában olyan génmódosított anyagokat tartalmaznak, amelyek az EU-ban még nem estek át az engedélyezési folyamaton.

Jelenleg az ilyen szennyeződésre zéró tolerancia vonatkozik az unióban, tehát nem kerülhet be nem ellenőrzött és engedélyezett génmódosított anyag.

A Friends of the Earth munkatársai szerint ez azért is problémás, mert a Kanadával kötött egyezményt sokan az Egyesült Államokkal még a tárgyalási szakaszban lévő transzatlanti megállapodás előfutárának tekintik, amit tehát ebben engedélyez az európai tárgyalófél, az nagy valószínűséggel a transzatlanti szerződésnek is részét képezi majd.

hirdetés

Ha pedig engedélyezik a GMO szennyeződést az élelmiszerekben, az azt jelenti, hogy az európai vásárlók a tudtuk ellenére vennének olyan termékeket, amelyeket a közvélemény-kutatások szerint nem szeretnének. Így a környezetvédők szerint félő, hogy az EU és USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény is trójai falóként hozná magával a génmódosított élelmiszereket és vetőmagokat Európába, annak ellenére, hogy a tárgyalók megígérték, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályokon nem lazítanak az egyezmény miatt.

A zöld szervezet szerint az EU szerződéseinek része, hogy meg kell védenie a környezetet és az uniós polgárokat, ezt pedig nem írhatja felül egy kereskedelmi megállapodás. A kanadai egyezmény viszont azt mutatja, hogy az európai tárgyalók boldogan engednek az állampolgári jogokból, hogy kedvezzenek a biotechnológiai iparnak – írja közleményében a Friend of the Earth.

Kiszivárgott levelekből az is kiderült, hogy az EU hajlandó lenne a kanadai egyezmény részeként növelni a genetikailag módosított repce behozatalát, ami a környezetvédők szerint veszélyezteti az európai repce génállományát, és azzal fenyeget, hogy mint Kanadában, a keresztbe porzások miatt idővel Európában sem lesz már nem génmódosított repce.

OPH

Kapcsolódó cikkek
Élelmiszer válságot okoznak a bioüzemanyagok?

Ismét előtérbe kerültek az első generációs bioüzemanyagokkal kapcsolatos aggályok azt követően, hogy Észak-Amerikában a hatalmas forróság miatt jelentősen romlottak az Elolvasom

Száguldhat a repce idén

A repce lehet az idei év egyik kiugróan jó hasznot hozó növénye. Dacára a kisebb termőterületnek, a meglévő vetéseken jó Elolvasom

Magyarország kitart a GMO-termeléssel szemben

„Lehet itt bármilyen döntés, Magyarországon nem lesz GMO-termelés, az biztos” – szögezte le - Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért Elolvasom

Áll a bál a génmódosított kukorica körül

Az Európai Bizottság jogértelmezése szerint már nincs módja visszavonni javaslatát a Pioneer 1507 nevű génmódosított (GMO) kukorica termesztésének engedélyezésére, miután Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?