Tízezreket spórolhatnánk az interneten, de nem tesszük

Magyarországon az előfizetők kétharmada nem ellenőrzi rendszeresen, hogy elérhető-e a közelében kedvezőbb távközlési csomag. Míg a kötelező biztosítások terén már érzékelhető a szolgáltatók közötti mérlegelés tudatossága, addig a távközlési csomagok terén még mindig nem. Pedig alig negyedórányi befektetett idővel több tízezer forintot is meg lehetne spórolni – derül ki az Internetet.hu távközlési árösszehasonlító oldal elemzéséből.
Bár az Európai Bizottság felmérése arra is rámutat, hogy a magyar háztartások 46 százaléka legalább egyszer lecserélte már szolgáltatóját, ez minden bizonnyal az utóbbi évek piaci átrendeződéseinek, és a kényszerű váltásnak tulajdonítható. Ezt támasztja alá az is, hogy azon magyar előfizetők közül, akik még sosem váltottak szolgáltatót, 84 százalék el sem gondolkodott a lépésen. Ez az arány az Európai Unió tagállamai közül hazánkban a legmagasabb.

A hazai kínálat lakóhelytől függően rendkívül vegyes. Míg a frekventált, fejlett infrastruktúrával rendelkező területeken jóval bővebb a választási lehetőség, és így az átlagár is jóval alacsonyabb, addig épp az alacsonyabb életszínvonalú, kieső régiókban a legmagasabbak az internetszolgáltatások árai, mivel itt az infrastruktúra kiépítésének is jóval nagyobb a költsége. Ezeken a területeken gyakran csak az ott élők számára megfizethetetlen műholdas internetszolgáltatás elérhető. Bár a kiépített infrastruktúra nem mindenhol engedi meg a váltást, az ország jelentős részén még mindig érdemes körü lnézni az alternatív lehetőségek között, ugyanis éves szinten akár több tízezer forintot is meg lehet takarítani.

Hogyan tudnának spórolni a magyar internet előfizetők?

hirdetés

„Az internetcsomagok árát rendkívül sok tényező befolyásolja, a legfontosabbak a kiépített infrastruktúra, a használt technológia, a csomag jellemzői és persze a szolgáltatók akciós ajánlatai. Az elsőnél sajnos nem sok döntési lehetősége van a felhasználónak, de az utóbbi három esetben az ő választásán múlik, hogy él-e az olcsóbb lehetőséggel. A legnagyobb különbség a vezeték nélküli internetcsomagok esetében látszik. Míg például egy 25 GB letöltési korláttal rendelkező műholdas internetcsomag több mint 21 ezer forintba kerül, addig egy hasonló letöltési korláttal bíró, többször gyorsabb mobilnet csomag má ;r 9 ezer forinttól elérhető. Egy ilyen váltás havi szinten 12 ezer, évi szinten pedig közel 150 ezer forintos spórolást jelent” – magyarázza Solt Ádám, az Internetet.hu távközlési szakértője. Az internetcsomagok árainak összehasonlításáról bővebb információk itt érhetők el.

A spóroláshoz természetesen nem szükséges technológiát váltani, de gyakran még szolgáltatót sem, azok ugyanis gyakran saját meglévő ügyfeleik számára is biztosítanak olcsóbb, a meglévőhöz hasonló jellemzőkkel bíró szolgáltatásokat. Ha az előfizető hűségideje lejárta után vált, és új előfizetőként rendeli meg ugyanazt a csomagot, akár 20 százalékkal is olcsóbban juthat hozzá. Ezen kívül pedig, aki hosszabb távra szeretne tervezni, annak érdemes megfontolni az ún. prepaid csomagok vásárlását is. A felhasználó előre fizet éves díjat, ami arányait tekintve egy hónapra lebontva kevesebbe kerül, mintha havonta kellene fizetn ie. Ezzel is több ezer forintot lehet spórolni.

„Tapasztalataink szerint jellemző a felhasználókra, hogy nincsenek tisztában a saját fogyasztói szokásaikkal, ami további felesleges kiadást jelent számukra. Ha ritkábban vagy egy alkalommal csak kevés ideig interneteznek, és nem szoktak nagyobb méretű fájlokat letölteni, nem kifizetődő az elérhető leggyorsabb, és ezért általában drágább csomagot választani. Az átlagárakat tekintve például ha egy 30 Mbps letöltési sebességgel rendelkező csomag helyett beérjük az 1-2 Mbps sebességűvel, havi szinten 1500, éves szinten pedig 18 ezer forintot is meg lehet spórolni. Mobilinternet esetében pedig ez az összeg akár 4500, illetve 50 ezer forint is lehet” – elemzi az Internetet.hu által gyűjtött távközlési díjakat Solt Ádám.

OPH

Kapcsolódó cikkek
Így dobj ki kevesebb élelmiszert! – zseniális videók

Legkedvesebb grafikusom, aki a könyveimet is illusztrálja, Széll Adri osztott meg egy cikket, amiben ezek a csúcs helyes kis videók Elolvasom

Hogyan kell otthon kulcsot másolni? (videó)

Csak egy öngyújtó, cellux, egy konzervfedő, egy olló kell hozzá, és egy kis kézügyesség. forrás: hogyankell.reblog.hu

Hogyan élezzünk kést – tányérral?

Bosszantó ha a életlenek a konyhai kések, de mit lehet tenni, ha nincs késélezőnk? Vegyünk elő egy tányért... Az alján Elolvasom

Így tüntesd el könnyedén a penészt a fürdőszobából

Hiába költöttél egy csomó pénzt fürdőszobai tisztítószerekre, semmi sem segített a csempék közti penészréteg eltüntetésében? A hirtelen lecsapódó pára és Elolvasom

Vélemény, hozzászólás?