Továbbra is tilos hajózni a Dunán

Továbbra is fenntartják a hajózási zárlatot a Duna magyarországi felső és középső szakaszán, mert bár az apadás megindult a folyó felső szakaszán, a gátak állapota miatt feltételezhető, hogy hajóforgalom veszélyeztetné az árvízi védekezést – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerda délután az MTI-vel.

Az NKH Útügyi, Vasúti és Hajózási Hivatalának tájékoztatása szerint a nemzetközi hajóforgalom számára a hajózási zárlatot várhatóan fokozatosan fogják feloldani, amint az árvíz elleni védekezés ezt lehetővé teszi.

hirdetés
kép: kitobi/indafoto.hu

kép: kitobi/indafoto.hu

A Duna osztrák szakaszán szerdán részlegesen feloldották a tilalmat, míg a teljes szlovák szakaszon továbbra is érvényes a szlovák hajózási hatóság által a múlt hét elején elrendelt hajózási zárlat.

A hajózási tilalom nem terjed ki az élet, az egészség, a köz- és vagyonbiztonság megóvása, valamint a károk megelőzése, illetve elhárítása érdekében szükséges tevékenységet végző úszólétesítményekre, valamint a katasztrófavédelmi, a honvédelmi, a vízirendészeti és a folyamfelügyeleti szervek úszólétesítményeire – zárul az NKH közleménye.