Tragédiák hétvégéje

Szén-monoxid-mérgezések, tüzek, robbanások. Az elmúlt hétvégén is egymást követték a tragédiák Magyarországon.

Szombat

Enyhe szén-monoxid-mérgezés tüneteivel szállítottak kórházba szombaton a mentők egy hároméves kisfiút a főváros XX. kerületéből – közölte az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI-vel.

Németh Cecília elmondta, a gyermeket a Heim Pál Gyermekkórházba vitték.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kisdi Máté az MTI-nek hozzátette, a Kossuth Lajos utca egyik társasházában riasztott a szén-monoxid-érzékelő berendezés.

A kiérkező tűzoltók a helyszínen – köszönhetően a szellőztetésnek – már csak az egyik lakásban mértek gyenge szén-monoxid-szintet.

Vélhetően gázrobbanás miatt gyulladt ki egy 130 négyzetméteres családi ház Dunakeszin szombat este; a tüzet eloltották, sérülés nem történt – közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Spitz Alexandra tájékoztatása szerint a Napraforgó téri ingatlanban épp akkor történt a robbanás, amikor az ott lakó anya és lánya hazaértek, de egyiküknek sem esett komolyabb baja.

MTI Fotó: Lakatos Péter

A tűz veszélyeztette a sűrűn beépített környék szomszédos épületeit is, ám továbbterjedését sikerült megakadályozni. A lángokat a Pest megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával a fővárosi tűzoltók eloltották – mondta a szóvivő.

A robbanás következtében a ház homlokzata megdőlt, belseje kiégett. A családtagok elhelyezéséről a dunakeszi polgármester intézkedése nyomán az önkormányzat gondoskodik.

MTI Fotó: Lakatos Péter

Az elsődleges vizsgálat kizárta a szándékosságot, valószínűleg gázrobbanás történhetett, de pontos információk csak a tűzvizsgálat lefolytatását követően állnak majd rendelkezésre – közölte Spitz Alexandra.

Bűncselekmény gyanúja merült fel a szombat esti zirci tűznél, ahol egy kocsma kigyulladt, ezért tűzvizsgálat indul az ügyben – tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese szombaton.

hirdetés

MTI Fotó: Nagy Lajos

Sztanke Zoltán elmondta: a tűzoltók eloltották a lángokat, de zirci kocsma tetőszerkezete nagy része leégett; a helyszínen a rendőrség és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is vizsgálódik.

MTI Fotó: Nagy Lajos

A tűz más épületre nem terjedt át, senki nem sérült meg.

Vasárnap

Négy szén-monoxid-mérgezés történt szombatról vasárnapra virradó éjszaka Budapesten. Egy férfi meghalt egy XXI. kerületi családi házban – tájékoztatta Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-t.

A XXI. kerületi Ungvár utcában egy családi ház fürdőszobájában találtak rá egy középkorú férfira és egy nőre; a férfit a mentők már nem tudták újraéleszteni, a nőt az Erzsébet-kórházba szállították – mondta Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.

A VI. kerületi Délibáb utcából egy hároméves kislányt és az édesanyját szállították a Heim Pál Gyermekkórházba, az apa rövid megfigyelés után otthon maradhatott.

A XX. kerületi Kossuth utcából egy hároméves kisfiút szállítottak szintén a Heim Pál Gyermekkórházba enyhe szén-monoxid-mérgezés tüneteivel, a II. kerületi Tövis utcából pedig a riasztás ellenére senkit sem kellett kórházba vinni.

Kisdi Máté elmondta: a XX. kerületi és a II. kerületi eseteknél mindkét lakásban volt szén-monoxid-érzékelő, amelyek jelezték a rendellenességet. A lakók tárcsázták a segélyhívót, így nem történt komolyabb baj.

A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra, hogy szén-monoxid-érzékelő beszerelésével, a szellőzőnyílások szabadon hagyásával és a tüzelőberendezések, valamint a kémények évenkénti ellenőrzésével megelőzhetők a szén-monoxid-mérgezések, amelyek a legtöbb esetben azért történnek, mert valamilyen rendellenesség miatt visszaáramlik a füstgáz a lakótérbe.

Kigyulladt egy családi ház tetőszerkezete Somlószőlősön, az ügyben tűzvizsgálat indult – közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a tűzben senki nem sérült meg, de mivel bűncselekmény gyanúja merült fel, a tűz okát tűzvizsgálat deríti ki.

 

 

Vélemény, hozzászólás?