Amit az Energetikai Tanúsítványok 2013-ban megváltozott szabályozásáról tudni kell

Ez az év az energetikai tanúsítványok szabályozásával kapcsolatban újabb változásokkal indult. Ezeket a változásokat érdemes külön megvizsgálni, hiszen a jogszabály gyors változása miatt nehéz követni a szabályozást. Ebben a cikkben összefoglalom a változásokat, sűrítve és csak a lényeget kiemelve.

Azok, akik minden részletet tudni szeretnének, ezen a linken megtalálják a teljes jogszabályt: 176/2008. (VI. 30.) számú Kormányrendelet

A szabályozásban résztvevő ingatlanok köre bővült. Ettől az évtől, bár ez nem a lakosságot érinti, de az állami tulajdonú épületeket esetében az eddigi 1.000 m2 helyett már 500 m2-től kötelező a tanúsítvány. Ez volt a kisebb része a változásoknak, most jöjjön a nagyobb rész összefoglalója. Az könnyebb érthetőség miatt, külön vettem a lakás eladásakor és bérbeadásakor megváltozott pontokat.

  • Lakás bérbeadása esetén:

Eddig nem volt kötelező az egy évnél rövidebb bérbeadáskor elkészíttetni az energetikai tanúsítványt. Ez változott, már nincs az időtartam korlátozva, így minden esetben kötelezővé teszi annak kiállítását. Ennek ellenőrzését rábízza a bérlőre, hiszen a szerződés kötésekor a bérlővel alá kell íratni, hogy átvette a tanúsítványt. A tanúsítvány meglétét a szerződésbe kell foglalni, és szerepeltetni kell a szerződésben a regisztrációs számot is (erről még később írni fogok.)

A hirdetésekkel kapcsolatban szeretnék eloszlatni egy tévhitet: ma sem kötelező feltüntetni a hirdetésben a energetikai besorolást, akkor kötelező feltüntetni, amennyiben már el lett készítve. Csak a szerződéskötéshez szükséges az elkészített tanúsítvány. A jogszabály a 12. §-ban egy újabb csavarral végérvényesen kötelezővé csak 2015 december 31. után kötött bérleti szerződéshez teszi kötelezővé a tanúsítványt. A jogszabályalkotó talán túl radikálisnak vélte ezeknek a rendeleteknek ilyen rövid időn belüli bevezetését.

  • Lakás eladáskor:
hirdetés

Itt a helyzet nem sokat változott. Eddig is kötelező volt és az is maradt. A változások inkább a szerződéseket érinti, valamint az energetikai tanúsítvány nyilvántartását. Az adás-vételi szerződésbe a tanúsítvány meglétét bele kell foglalni, szerepeltetni kell a tanúsítvány egyedi azonosítóját, az úgynevezett HET azonosítóját. Itt is alá kell írnia a vevőnek azt, hogy átvette a hiteles HET-számmal rendelkező tanúsítványt.

Ami fontos változás, hogy a tanúsítvány akkor hiteles, ha regisztrálva van, fel van töltve az Országos Építésügyi Nyilvántartás adatbázisába (http://www.e-epites.hu). Ez teremtette meg egyébként a ezen dokumentumok visszaellenőrizhetőségét. Eddig nem kellett a tanúsítványokat sehol sem regisztrálni, ami visszaélésekre adott lehetőséget. A jogszabály mostantól rendelkezik a tanúsítványok visszaellenőrizhetőségéről is. Minden évben az elkészült okiratok 2%-át kiválasztják és újabb helyszíni felméréssel elkészítik a kontrollját. Akik ezt a kontrollt végzik, azok nem végezhetnek energetikai tanúsítást. Amennyiben hibát találnak, azt a tanúsítónak javítania kell.

Mégis miért érdemes elkészíttetni a tanúsítványt a kötelezően előírt okokon kívül?

Az energetikai tanúsítás, ha ez most nem is látszik, az idő előrehaladtával nagyban befolyásolni fogja a vásárlási szokásokat. Gondoljunk csak bele, a döntésünket egy mosógép vásárlásakor miként változtatja meg a mosógép hatékonysága? Mivel minden mosógépen szerepel az energia besorolása, ezért könnyen összehasonlíthatóvá váltak a gépek ebből a szempontból. Két azonos tudású készülékből a takarékosabb berendezést fogjuk megvásárolni. Az ingatlanok esetében is ez fontos szemponttá válik, főleg most, hogy a lakások rezsiköltségei ilyen magasak. Mivel a lakások hirdetéseiben is szerepeltetni lehet az energia besorolást, ezért már ott versenyelőnyt jelenthet az eladó vagy bérbeadó számára.

Ezeken kívül fontos változás még, ha egy ingatlan besorolása nem megfelelő, akkor a tanúsítónak javaslatokat kell tennie az ingatlan energetikai besorolásának javítására.

Remélem, hogy sikerült ezzel a rövid cikkel eloszlatni a bizonytalanságokat, illetve ráirányítani a figyelmüket a lényegre!

Várnagy Csanád

Vélemény, hozzászólás?